Harmincegy év után azonosították a meggyilkolt nőt, a családja felismerte a virágos tetoválását

Legfontosabb

2023. november 16. – 22:57

Harmincegy év után azonosították a meggyilkolt nőt, a családja felismerte a virágos tetoválását
Rita Roberts és a tetoválása az Interpol felhívásán – Forrás: Interpol

Másolás

Vágólapra másolva

Harmincegy év után sikerült azonosítani azt a meggyilkolt nőt, akinek holttestét a kilencvenes években találták meg Antwerpenben. Az ügye azért is lett ismertebb, mert egy nagyon jellegzetes, virágos és feliratos tetoválása is volt, és ennek ellenére sem sikerült felfedni a személyazonosságát.

A nő ruháit még Magyarországig is sikerült visszakövetni, ám az áldozat nem magyar, hanem brit, a neve pedig Rita Roberts.

A nőt az Interpol nagyszabású „Azonosíts engem” programja miatt sikerült felismernie a családjának. Bár lesújtotta őket, hogy a családtagjukat meggyilkolták, megnyugvást is hoz számukra, hogy tudják: Rita most már békében nyugszik.

Az Interpol májusban indította el a projektet, amelyben 22 ismeretlen nőt szeretnének beazonosítani, akiknek a holttestére Európa-szerte bukkantak rá az elmúlt évtizedekben, és ehhez az európai lakosság segítségét kérik. Az induláskor alig egy hét alatt több mint kétszáz új bejelentést és tippet hozott a lépés, most pedig sikerült is eredményt elérniük egy ilyen régóta megoldatlan ügyben. De még mindig sok áldozat várja, hogy valaki felismerje őket.

Májusban küldött utoljára képeslapot, júniusban megölték

Rita Roberts holttestét 1992 júniusában találták meg Antwerpenben. Az életkorát 30 és 45 év közé tették, és a jelek szerint hat késszúrással ölték meg. A rendőrség teljesen a sötétben tapogatózott a nyomozás során, ugyanis nemhogy a gyilkost, de még az áldozatot sem sikerült azonosítaniuk. Annak ellenére, hogy a nőn volt egy jellegzetes, fekete rózsát ábrázoló tetoválás egy nehezen kivehető felirattal. A rendőrség annyira elkeseredett volt, hogy közzétették az áldozat ruháiról és tetoválásáról készült képeket, hátha valaki felismeri az ismertetőjeleket.

A nőt azonban még az egyedi tetoválással se tudták azonosítani, és sorstársaihoz hasonlóan névtelen sírba került. Ügyét sokáig nem is bolygatta senki, amíg nem jött Kurt Wertelaers, egy belga újságíró, aki elképesztő részletességgel kezdte el visszafejteni a nyomokat. A nő egyik ruhadarabja, egészen pontosan a DAG márkájú bőr edzőcipője végül Magyarország felé irányította a belga újságíró figyelmét. A magyar szálról és a nyomozás pontos részleteiről korábbi cikkünkben olvashat bővebben.

A nyomok azonban nem vezettek áttöréshez, bár több ponton is Magyarország és a lovassportok felé mutattak. Az azonosításhoz végül az Interpol akciójának köszönhetően jutottak el, ami alapján a lány tetoválásáról készült fotó elérte a családját, és egy rokona jelentkezett a hatóságoknál.

Mint kiderült, Roberts 31 éves volt, amikor 1992 februárjában Cardiffból Antwerpenbe költözött, és utoljára 1992 májusában küldött képeslapot a családjának. „Imádott utazni. Szerette a családját, különösen az unokaöccseit és unokahúgait, és mindig is saját családot szeretett volna.” Szerintük „bárhová ment, ő volt a buli lelke. Reméljük, hogy bárhol is van most, békében nyugszik” – jellemezte a családja Rita Robertset.

„A hír sokkoló és szívszorító volt. Szenvedélyes, szerető testvérünket kegyetlenül elvették tőlünk. Nincsenek szavak, amelyek igazán kifejezhetnék a gyászt, amit akkor és ma is érzünk” – jelezte Roberts családja a nyilatkozatban. A család szerint bár a hírt nehéz volt feldolgozni, de nagyon hálásak, hogy a határokon átnyúló együttműködésnek köszönhetően kiderült, mi történt a nővel.

Jürgen Stock, az Interpol főtitkára is azt mondta, hogy egy azonosítatlan, meggyilkolt nő visszakapta a személyazonosságát, ez pedig legalább részben lezárást hozott a családjának is.

Rita Roberts ügye azonban ezzel még egyáltalán nem zárult le. A holttestének azonosítása reményt ad arra is, hogy esetleg megkerül a gyilkos is.

A belga hatóságok ezért arra kérik a lakosságot, hogy ha az új információk fényében van információjuk a nő halálának körülményeiről, akkor értesítsék a rendőrséget.

Még sokan várnak azonosításra

Ahogy arról már korábban is írtunk az „Azonosíts engem” művelet az első olyan Interpol-akció, amelyben nyilvánosságra hozták a holttestekkel kapcsolatos információkat. Ezekhez általában csak a rendőrségek férnek hozzá, de a 22 nőről, köztük Rita Robertsről még a fantomképeket is közzétették, hátha valakinek beindul az emlékezete.

Ebben a cikkünkben bővebben írtunk az egész projektről és néhány esetről, köztük arról a nőről is, akinek az ügye elindította az akciót. A kampányt a holland rendőrség kezdeményezte, amely egy olyan nő azonosításával küzdött, akinek holttestét 1999-ben egy folyóban úszó kukában találták meg Amszterdam külvárosában. A szemetesben talált nőt fejbe és mellkason lőtték.

Nincs két egyforma eset, de közös bennük, hogy mindannyiuk esetében megalapozott a gyilkosság gyanúja. A legrégebbi eset közel 47 évre nyúlik vissza, a legfrissebb pedig 2019-ből származik. Nevük és gyilkosuk ismerete nélkül a rendőrség szerint nehéz megállapítani haláluk pontos körülményeit. Ha viszont bárkit sikerül azonosítani, akkor egyből újranyitják a döglött aktát, és újra nyomozásba kezdenek.

Az Interpol-akcióban német, belga és holland ügyeket összesítettek, miután Carina van Leeuwen holland törvényszéki nyomozó felvette a kapcsolatot a külföldi kollégáival. Neki szívügye, hogy azonosítsa a holttesteket, az évtizedek alatt több mint 40 halottat sikerült megneveznie. Szerinte egy közös pontja volt az összes ügyének: mindegyik embert várta, kereste valaki.

„Nem szabad elfelejtenünk, hogy ezek az áldozatok, ezek a nők kétszer váltak áldozattá. Meggyilkolták őket, majd a személyazonosságukat is elvették tőlük”

mondta a projekt bejelentésekor az év elején Susan Hitchin, az Interpol DNS-egységének koordinátora. Hitchins hisz benne, hogy a legkisebb nyomok is új lendületet adhatnak a nyomozásokhoz. Az Interpol listáján még sok nő szerepel, akiket nem azonosítottak. Az ő felhívásaikat ide kattintva érheti el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!