Uniós energiaügyi biztos: Magyarország gázellátásának nem lenne szabad tovább a „háborús bűnös” Putyintól függenie

2023. november 15. – 09:04

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország gázellátásának nem lenne szabad tovább a „háborús bűnös” Putyintól függenie. Még Magyarország is tudja, hogy ezzel Oroszországnak lehetőséget teremt a piac manipulálására – mondta Kadri Simson, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa, írja a Politico.

Kadri Simson szerint Magyarországnak arra kellene törekednie, hogy ne függjön az orosz energiától, mert így az ország „ki van téve a Kreml rosszindulatú befolyásának”.

A magyar miniszterelnök októberben egyetlen EU-s politikusként utazott el Pekingbe az „Egy övezet, egy út” fórumára. A kínai gazdasági expanziót célzó projektet elősegítő rendezvényre Vlagyimir Putyin orosz elnök is elutazott, aki az Ukrajna elleni háború tavaly februári elindítása óta Iránon kívül csak a volt szovjet tagköztársaságokban járt. Oroszországot pedig egyszer sem hagyta el idén március óta, amikor a hágai Nemzetközi Törvényszék elfogatóparancsot adott ki ellene. Októberben írtuk meg, hogy az orosz Gazprom többletgázt szállít a következő télen Magyarországnak, míg Kínának a szerződéses kötelezettségeken felül további 600 millió köbmétert küld idén.

„Egy politikai vezetőt ismerek Európában, aki kezet fog ezzel a háborús bűnössel”

– mondta Kadri Simson Orbán Viktor októberi utazására utalva.

Szerinte az EU más tagállamai arra törekednek, hogy 2027-ig fokozatosan megszüntessék az orosz energiaimportot. Ezzel összefüggésben az energiaügyi biztos sajnálatosnak nevezte, hogy Magyarország folytatja a Paks II. atomreaktor építését.

Magyarország orosz energiaimporttól való függőségét jól mutatja, hogy augusztusban például 653 millió köbméter gáz jött Oroszországból. Ez kiugróan sok, előtte havi 321-431 millió köbmétert importáltunk. Az FGSZ Földgázszállító Zrt. adatai alapján a tárolók október 22-én 97,29 százalékon voltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!