Megint leváltották a brit belügyminisztert, David Cameron külügyminiszterként tér vissza

2023. november 13. – 11:36

Másolás

Vágólapra másolva

Rishi Sunak brit miniszterelnök hétfőn menesztette belügyminiszterét, Suella Bravermant – írta a BBC. „Életem legnagyobb kiváltsága volt, hogy belügyminiszterként szolgálhattam. A megfelelő időben még többet fogok mondani” – mondta a leváltott Braverman.

Nem sokkal később Sunak bejelentette, hogy James Cleverly külügyminiszter váltja Bravermant. A külügyminiszteri pozíciót pedig a korábbi brit miniszterelnök, David Cameron kapja, aki hétfő reggel szintén bement a Downing Street 10.-be. Cameron 2010 és 2016 között volt Nagy-Britannia miniszterelnöke, az ő nevéhez fűződik a brexitnépszavazás kiírása, aminek az eredményébe aztán bele is bukott. Az elmúlt hét évben nem vállalt politikai szerepet.

Suella Braverman brit belügyminiszter elhagyja otthonát Londonban 2023. november 13-án – Fotó: Toby Melville / Reuters
Suella Braverman brit belügyminiszter elhagyja otthonát Londonban 2023. november 13-án – Fotó: Toby Melville / Reuters

Braverman leváltásának az előzménye, hogy Nagy-Britanniában heves belpolitikai viták robbantak ki Braverman múlt heti cikke körül, amelyben azt írta, hogy a londoni rendőrség „kivételez” a palesztinpárti tüntetőkkel – írta az MTI.

A Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek ellen eddig négy egymást követő szombaton vonultak tüntetők tízezrei London és több más brit nagyváros utcáira. Sir Mark Rowley, a Scotland Yard főparancsnoka az elmúlt napokban többször kijelentette, hogy „rendkívül magas” a demonstráció betiltásának jogi küszöbe.

Suella Braverman azonban a Times című konzervatív brit napilap csütörtöki kiadásában megjelent írásában úgy fogalmazott: ez az álláspont „azt az érzetet kelti”, hogy a rendőrségi vezetők kivételeznek a palesztinpárti tüntetőkkel. Azt írta, az agresszivitásba torkolló szélsőjobboldali és nacionalista demonstrációkra a rendőrség nagyon helyesen kemény választ ad, de „jórészt szemet huny”, amikor „a palesztinpárti népség” tanúsít szinte ugyanilyen magatartást.

Braverman szerint a futballszurkolók is hangosan kifogásolják, hogy a rendőrség velük szemben milyen keményen lép fel „a baloldal által kedvelt, politikai kötődésű kisebbségi csoportokkal összehasonlítva”. Braverman részletek említése nélkül azt is írta, hogy egyes jelentések szerint a palesztinpárti tüntetések szervezőinek némelyike kapcsolatban áll terrorcsoportokkal, köztük a Hamásszal.

David Cameron érkezik a Downing Street-i miniszterelnöki rezidenciához – 2023. november 13-án – Fotó: Suzanne Plunkett / Reuters
David Cameron érkezik a Downing Street-i miniszterelnöki rezidenciához – 2023. november 13-án – Fotó: Suzanne Plunkett / Reuters

A cikk megjelentése után a kormányzó Konzervatív Párt és a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt soraiból egyaránt éles hangú bírálatok érték Bravermant. Rishi Sunak miniszterelnök szóvivője csütörtök délután megerősítette, hogy a kormányfő előzetesen nem hagyta jóvá Braverman cikkének tartalmát. Úgy fogalmazott: a londoni miniszterelnöki hivatal „tanulmányozza” az írás megjelenésének körülményeit.

Bravermant először Liz Truss nevezte ki belügyminiszternek 2022 szeptemberében. Ám nem sokkal később, októberben le kellett mondania posztjáról, miután – a miniszteri szabályokkal ellentétesen – hivatalos dokumentumot küldött el a személyes emailcíméről. Hat nappal később az új brit miniszterelnök, Rishi Sunak visszahozta őt a pozíciójába.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!