Az ukránok szerint helyi ellenállók megöltek három orosz katonát a megszállt Melitopolban

2023. november 12. – 16:58

Másolás

Vágólapra másolva

Három orosz gárdista halt meg egy robbantásban, amelyet helyi ellenállók hajtottak végre az oroszok által megszállt Melitopol városában, számolt be róla a Guardian az ukrán védelmi hírszerzésre hivatkozva. A robbanás akkor történt még szombaton, amikor az orosz szövetségi biztonsági szolgálat és a gárdisták megbeszélést tartottak. A Kreml egyelőre nem kommentálta a robbanást.

Három ember halt meg Donyeck megye ukránok által ellenőrzött részén orosz támadásokban, Herszonban egy 64 éves férfi meghalt, felesége kórházba került orosz tüzérségi támadások után. Kigyulladt a herszoni régiós könyvtár épülete is egy orosz támadásban:

Az orosz hatóságok szerint egy házi készítésű robbanószerkezet miatt siklott ki egy tehervonat tizenkilenc kocsival szombaton a Moszkvától délkeletre lévő Rjazany térségében. Az oroszok korábban ukránpárti szabotőröket vádoltak az orosz vasúti hálózat ellen elkövetett több támadással Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziójának kezdete óta.

A brit védelmi minisztérium szerint a wagneresek jelentős része a Roszgvargyija alá került

A brit védelmi minisztérium a vasárnapi jelentésében arról írt, hogy a Wagner-zsoldoscsoport tagjainak egy jelentős részét beolvaszthatták az orosz nemzeti gárda, a Roszgvargyija parancsnoki struktúrája alá. Azt írják, hogy a Wagner ide tartozó egységeit a lezuhant repülőn meghalt Jevgenyij Prigozsin fia, Pavel Prigozsin vezetheti. Korábban az Institute for the Study of War amerikai agytröszt is beszámolt arról, hogy Pavel Prigozsin lépéseket tehetett, hogy ő vehesse át a Wagner zsoldoscsoport vezetését az apja halála után.

A Wagner több tagja pedig valószínűleg a Redut nevű másik magánhadsereghez csatlakozhatott a brit védelmi minisztérium szerint, ennek összesen hétezer tagja van. Razman Kadirov csecsen vezető pedig arról is beszélt, hogy 170 wagneres a csecsen különleges erőkhöz csatlakozott.

A volt NATO-főtitkár Ukrajna felvételét javasolja a jelenlegi területeivel

Anders Fogh Rasmussen korábbi NATO-főtitkár Ukrajna felvételét javasolta jelenlegi területeivel a katonai szövetségbe a Guardiannek adott interjúban. „Eljött az idő, hogy megtegyük a következő lépést, és meghívjuk Ukrajnát a NATO-ba” – mondta a 2009 és 2014 között a szervezet élén álló Rasmussen. „Új európai biztonsági architektúrára van szükségünk, amelyben Ukrajna a NATO középpontjában áll”.

Hangsúlyozta, hogy a lépés nem jelentené az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus befagyasztását. Moszkvának szerinte „meg kell értenie, hogy Ukrajnát nem lehet eltántorítani a szövetséghez való csatlakozástól”. A részleges csatlakozás és a szövetségi partnerek ezzel járó segítségnyújtási kötelezettsége Rasmussen szerint „elrettentené Oroszországot attól, hogy a NATO-n belül támadja meg az ukrán területeket, és így lehetővé tenné, hogy az ukrán fegyveres erők a frontcsatákra koncentrálhassanak”.

Erre aztán reagált Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, aki most a nemzetbiztonsági tanács helyettes vezetője és a Kreml megmondóembere lett. Szerinte ez a felvetés lényegében elismerné, hogy a Krím és a Donbasz már nem Ukrajna része. Aztán azzal az orosz propagandából már ismert szöveggel folytatta, hogy Ukrajna az oroszok által megszállt területek nélkül sem egy ország, hanem mesterségesen összerakott területek egysége.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!