A helyi maffia véletlenül rabolta el Luis Díaz szüleit, de a gerillák már kedvesek voltak az apjával

2023. november 12. – 07:46

A helyi maffia véletlenül rabolta el Luis Díaz szüleit, de a gerillák már kedvesek voltak az apjával
Luis Manuel Díaz a szabadulása után tartott sajtótájékoztatón – Fotó: Daniel Munoz / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„Rengeteget lovagoltunk, nagyon nehéz volt, sok hegy, sok eső, túl sok bogár”

idézi a Guardian Luis Díaz kolumbiai futballista elrabolt, majd november 9-én szabadon engedett apját, Luis Manuel Díazt.

Díazt és feleségét október 28-án rabolták el fegyveres motorosok egy benzinkútnál a kolumbiai Barrancas városában. A kolumbiai válogatottban és a Liverpoolnál játszó focista anyját néhány órán belül elengedték, és másnap még a kolumbiai elnök is arról tweetelt, hogy az apját nagy erőkkel keresik.

Végül Luis Manuel Díaz közel két héttel később, november 9-én szabadult ki és jutott vissza a családjához. Az 58 éves férfi a napokban mesélt újságíróknak a megpróbáltatásairól.

Azt mondta, hogy nemcsak a kolumbiai–venezuelai határon való bolyongás volt megterhelő, hanem az is, hogy gyakorlatilag 12 napig semmit nem aludt. A sajtótájékoztatón mindig csak valamelyik családtagja segítségével állt fel vagy ült le egy székbe.

A férfi többnyire a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) gerillái fogságában volt, de valószínűleg egy helyi bűnbanda, a Los Primos (A Kuzinok) rabolták el, és csak három nappal később került a gerillákhoz, akik azonnal megígérték neki, hogy amint lehet, szabadon engedik.

„Azt mondták, hogy maradjak nyugodt, semmi nem fog velem történni, mert a munkámból tudták, hogy egy alázatos és sokak által szeretett ember vagyok a városomban”

– mondta.

Az idősebb Díaz egy futballalapítványt vezet, ami a helyi gyerekeknek segít. A mai napig nem tudja, miért rabolták el, mert a váltságdíj témája a 12 nap alatt egyszer sem merült fel. Az ELN vezetője azt mondta egy helyi lapnak, hogy véletlenül rabolták el, de ez nem jelenti azt, hogy felhagynak az emberrablással és a váltságdíjak követelésével.

Az ELN-t 1964-ben alapította egy szélsőséges pap, mára pedig már nagyjából 2500 harcosa lehet a szervezetnek. Egy ideje már folytak a béketárgyalások a kolumbiai kormánnyal, de az a nagy nemzetközi visszhangot kapó esemény valószínűleg hátráltatja majd az egyezkedést. Júniusban féléves tűzszünetet kötöttek, aminek része volt, hogy szüneteltetik ezt a tevékenységet is.

Mikor csütörtökön elengedték, azonnal felhívta a fiát, hogy megnyugtassa. Pont azelőtt érte el, hogy elkezdődött a Toulouse–Liverpool-meccs, és azt mondta, hogy Díaz nagyon örült és megnyugodott.

Luis Manuel Díaz azt mondta, hogy a traumatikus élmény ellenére sem hagyja ott Barracast, és úgy gondolja, hogy diplomáciával fel lehetne oldani a több évtizedes belső viszályokat.

„Dobjuk el a fegyvereinket, és használjunk inkább tollat és jegyzetfüzeteket”

– mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!