Tizenéves fiatalokat szerveznek be a svédországi bűnbandák

2023. november 11. – 10:06

Másolás

Vágólapra másolva

Svédországban bandaháború dúl, amelyben a gyerekek nemcsak áldozatok, hanem elkövetők is. A bűnbandák tizenéves fiatalokat szerveznek be, akiket gyilkosságokért és drogok értékesítéséért is megfizetnek. Egyes bandatagok szerint így egy hónap alatt akár tízezer eurót is lehet keresni, egy gyilkosságért pedig akár százezer eurót is lehet kapni.

A helyzet odáig fajult, hogy a svéd kormány már a hadsereg segítségét kéri.  A Svédország déli részén található Helsingborgban pedig helyi aktivisták próbálnak tenni az ellen, hogy a bűnbandák még több fiatalt szervezzenek be. A Deutsche Welle riportja.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök szeptember végén arról beszélt, hogy a rendőrség „nem képes egyedül elvégezni az összes feladatot”. A hadsereg bevonása a bűnüldözésbe nagyon szokatlan lépésnek minősül Svédországban.

„Nem tudom eléggé hangsúlyozni, mennyire komoly a helyzet. Svédország még soha nem látott ehhez hasonlót, de egyetlen más európai országban sem látni ilyet” – mondta tévébeszédében Ulf Kristersson. Így folytatta a Financial Times tudósítása szerint: „idáig vezetett minket a politikai naivitás és a tanácstalanság. Idáig vezetett minket a felelőtlen bevándorláspolitika és a sikertelen integrációs erőfeszítések. A kirekesztés és a párhuzamos társadalmak létrejötte táplálja ezeket a bűnbandákat: könyörtelenül tudnak így toborozni gyerekeket, hogy kiképezzék őket a jövő gyilkosaivá.”

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!