Észak-Korea bombazáporral válaszolna a dél-koreai Phenjan-ellenes szórólapokra

2023. november 8. – 11:26

Másolás

Vágólapra másolva

„Nincs garancia arra, hogy a Koreai-félszigeten nem fog kitörni az európaihoz vagy a közel-keletihez hasonló katonai konfliktus” – mondta Kim Junmi, észak-koreai szakértő a KCNA észak-koreai állami hírügynökségnek. Ezzel az orosz-ukrán háborúra és az Izrael és a Hamász közti fegyveres harcokra utalt.

A Észak- és Dél-Korea között az is szítja a konfliktust, hogy a dél-koreai alkotmánybíróság szeptemberben hatályon kívül helyezte a propagandaszórólapok észak-déli határon keresztüli terjesztését tiltó törvényt. A döntést arra hivatkozva hozta meg, hogy a törvény túlságosan korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát. A 2020-ban bevezetett törvény értelmében ugyanis a szórólapterjesztők akár három év börtönbüntetést is kaphattak.

Az MTI beszámolója szerint a KCNA-ban közzétett angol nyelvű felszólításban Észak-Korea arra figyelmeztetett, hogy „a Phenjan-ellenes pamfletkampány és a Szöul által folytatott pszichológiai hadviselés csak katalizátorként szolgál, ami Dél-Korea végét fogja jelenteni”.

„A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság haraggal teli forradalmi fegyveres erői bombazáport fognak zúdítani a dél-koreai bábok és szórólapterjesztők védőbástyáira, ami még a korábbi válaszlépésünket is fölül fogja múlni” – mondta Kim Junmi a hírügynökségnek. Hozzátette, hogy a propagandaterjesztés a háború folytatását megelőző támadásnak minősül.

Az évek során észak-koreai menekültek és aktivisták többször is küldtek át pamfleteket szállító léggömböket a határon keresztül Észak-Koreába, hogy az ott élőket a rezsim elleni lázadásra buzdítsák. Legutóbb emiatt fegyveres konfliktus a határnál 2014-ben és 2020-ban alakult ki.

Mivel az 1950-ben kirobbant koreai háború hivatalosan a mai napig tart, és csak tűzszüneti megállapodás köttetett, ezért a Koreai-félszigeten folyamatos a katonai feszültség. Szöul és Phenjan még 2018-ban megállapodást írt alá a feszültség enyhítéséről, de Észak-Korea ezt azóta többször is megsértette.

A Dél-Korea és Észak-Korea közötti kapcsolat rég nem látott mélypontra süllyedt az utóbbi időben. Nyáron több amerikai atom-tengeralattjáró is érkezett Dél-Koreába, amire a phenjani védelmi miniszter azt reagálta, ez feljogosíthatja Phenjant a nukleáris fegyverek bevetésére. Egy nappal később Szöul felhívta Észak-Korea figyelmét arra, hogy nukleáris fegyvereik bevetése esetén rövid időn belül meg fog szűnni az ország jelenlegi politikai berendezkedése.

A dél-koreai védelmi minisztérium októberben jelentette ki, hogy a tűzszünetről szóló egyezményt fel kellene mondani, mert Dél-Korea csak így tudna azonnal reagálni egy esetleges támadásra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!