Újabb amerikai atom-tengeralattjáró érkezett Dél-Koreába

2023. július 24. – 08:11

Másolás

Vágólapra másolva

Nukleáris meghajtású amerikai tengeralattjáró érkezett Dél-Koreába – közölte a dél-koreai hadsereg. A hónapban ez már a második atom-tengeralattjáró, ami a koreai félszigetre érkezett, ezzel is erősítve a szövetségesek erődemonstrációját az észak-koreai nukleáris fenyegetésekkel szemben - írja az AP.

Legutóbb július 18-án érkezett ballisztikus rakétákkal felszerelt nukleáris meghajtású amerikai tengeralattjáró Dél-Koreába. A USS Kentucky érkezése után alig egy héttel érkezett meg a USS Annapolis is. Az Annapolis fő feladata az ellenséges hajók és tengeralattjárók megsemmisítése. Nukleáris reaktorral működik, de hagyományos fegyverekkel van felfegyverezve.

A Dél-Korea és Észak-Korea közötti kapcsolat rég nem látott mélypontra süllyedt az utóbbi időben. Az phenjani védelmi miniszter múlt hét csütörtökön azt mondta, hogy az amerikai atom-tengeralattjáró Dél-Koreába érkezése feljogosíthatja Phenjant a nukleáris fegyverek bevetésére. Egy nappal később Szöul felhívta Észak-Korea figyelmét arra, hogy nukleáris fegyvereik bevetése esetén rövid időn belül meg fog szűnni az ország jelenlegi politikai berendezkedése.

Észak-Korea tavaly a nukleáris fegyverek használatáról szóló olyan törvényt fogadott el, mely az ország vezetője, Kim Dzsongun szerint „visszafordíthatatlan” módon szilárdítja meg a diktatúra atomhatalmi státuszát. Egyes elemzők szerint a törvény lehetőséget adhat Phenjannak arra, hogy konvencionális – nem nukleáris – támadások esetén is nukleáris fegyverekkel csaphatnak vissza a támadó félnek.

Múlt héten egy turistacsoportjától leszakadt amerikai katona nevetve átszaladt a világ egyik legelzártabb országába. A Travis King nevű amerikai katonáról azóta nem sok információt lehet tudni. Elemzők szerint Észak-Korea a tárgyalási pozíciója erősítésére is használhatja a fogvatartását, például megpróbálhatja rávenni Washingtont, hogy csökkentse a katonai jelenlétét Dél-Koreában a férfi kiadatásáért cserébe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!