Nevetve szaladt át Észak-Koreába az amerikai katona, aki egy kihágás miatt ott sem lehetett volna a határon

2023. július 18. – 14:57

Másolás

Vágólapra másolva

Egy amerikai állampolgárt őrizetbe vettek Észak-Koreában, miután engedély nélkül átlépte a határt, írja a BBC. A lap megkereste az amerikai külügyminisztériumot, hogy kommentálja a hírt, ők egyelőre nem reagáltak. Az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin ugyanakkor kedden sajtótájékoztatót tartott az ügyben, de bővebb információval ő sem tudott szolgálni.

A Dong-A Ilbo című dél-koreai napilap a dél-koreai hadseregre hivatkozva azt közölte, hogy egy Travis King nevű amerikai katonáról van szó, aki a két országot 1953 óta elválasztó demilitarizált zóna részét képező közös biztonsági területhez (JSA) szervezett kiránduláson vett részt. A közös biztonsági területet üzemeltető ENSZ-parancsnokság azt közölte: a férfi nem rendelkezett engedéllyel, Dél-Koreában volt, onnan ment át Észak-Koreába. Mint írták, a férfi jelenleg feltehetően őrizetben van, de már dolgoznak a probléma megoldásán.

Isaac Taylor ezredes, a Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatok és az ENSZ-parancsnokság szóvivője nem erősítette meg, hogy a szóban forgó amerikai állampolgár a Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatok tagja lett volna, csak annyit közölt: nincs további hozzáfűznivalója a parancsnokság közleményéhez. A CBS-nek azóta többen is nyilatkoztak a helyzetről, és kiderült, hogy Kinget haza akarták küldeni Dél-Koreából egy kihágás miatt, de a reptéri becsekkolásnál valahogy meglógott, és csatlakozott egy határhoz tartó csoporthoz.

A csoport egyik tagja szerint, aki szemtanúja is volt a férfi szökésének, éppen az egyik épületből jöttek ki, mikor King hangosan felnevetett, aztán beszaladt több épület közé. Mint mondta, a határon tartózkodó katonák néhány másodperc alatt reagáltak, de eleinte senki nem tudta, hogy mi történt. Elsőre ő is azt hitte, hogy csak valami rossz viccről van szó, de a férfi nem jött vissza, és innentől gyorsan elszabadultak a dolgok.

Az amerikai külügyminisztérium utazási tanácsai szigorúan tiltják az amerikai állampolgárok számára, hogy belépjenek Észak-Korea területére, mivel „továbbra is komoly a kockázata az amerikai állampolgárok őrizetbe vételének, letartóztatásának és hosszú távú fogva tartásnak”. A tilalmat azután vezették be, hogy a phenjani hatóságok 2015-ben őrizetbe vették Otto Warmbier amerikai egyetemistát, miután legális turistaként Észak-Koreába látogatott és ellopott propagandaplakátot egy hotelből. Warmbier 2017-ben meghalt, pár nappal azután, hogy Phenjan szabadon engedte a már kómában fekvő amerikai diákot, és hazaszállították az Egyesült Államokba.

Az Észak és Dél-Koreát elválasztó demilitarizált övezet a világ egyik legjobban őrzött területe. Tele van taposóaknákkal, elektromos és szögesdrót kerítéssel és megfigyelő kamerákkal. Fegyveres őrök vannak a határon a nap 24 órájában. Évente emberek tucatjai próbálnak elmenekülni Észak-Koreából a szegénység és az éhínség elől, de nagyon ritka, hogy ez valakinek sikerül. Legutóbb 2017-ben disszidált katona, rá 40 lövést adtak le, de túlélte a szökést. A határsértés egyébként ugyanaznap történt, amikor évtizedek óta először ballisztikus rakétákkal felszerelt, nukleáris meghajtású amerikai tengeralattjáró érkezett Dél-Korea partjaihoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!