Dél-Korea: Vége lesz a Kim Dzsongun-rezsimnek, ha nukleáris támadást hajtanak végre

2023. július 21. – 12:34

Másolás

Vágólapra másolva
Egy férfi az észak-koreai rakétatesztelésről szóló híradást nézi Szöulban – Fotó: Jung Yeon-Je / AFP
Egy férfi az észak-koreai rakétatesztelésről szóló híradást nézi Szöulban – Fotó: Jung Yeon-Je / AFP

Pénteken Szöul felhívta Észak-Korea figyelmét arra, hogy nukleáris fegyvereik bevetése esetén rövid időn belül meg fog szűnni az ország jelenlegi politikai berendezkedése – írja a francia állami média, a France 24.

A két ország közötti kapcsolat rég nem látott mélypontra süllyedt az utóbbi időben. Dél-Koreába évtizedek óta először érkezett amerikai atom-tengeralattjáró, Észak-Korea interkontinentális ballisztikus rakétákat tesztelt, ráadásul egy turistacsoportjától leszakadt amerikai katona nevetve át is szaladt a világ egyik legelzártabb országába.

Az phenjani védelmi miniszter csütörtökön azt mondta, hogy az amerikai atom-tengeralattjáró Dél-Koreába érkezése feljogosíthatja Phenjant a nukleáris fegyverek bevetésére.

Erre válaszul a szöuli védelmi miniszter megjegyezte, hogy – amint azt már „tisztázták” – „a Dél-Korea és USA közötti szövetségre mért bármilyen nukleáris támadásra azonnal, mindent elsöprően és eldöntően fognak válaszolni”.

„Amennyiben ez megtörténik, az az észak-koreai rezsim végét fogja jelenteni”

– jegyezte meg a politikus.

Észak-Korea tavaly a nukleáris fegyverek használatáról szóló olyan törvényt fogadott el, mely az ország vezetője, Kim Dzsongun szerint „visszafordíthatatlan” módon szilárdítja meg a diktatúra atomhatalmi státuszát.

Egyes elemzők szerint a törvény lehetőséget adhat Phenjannak arra, hogy konvencionális – nem nukleáris – támadások esetén is nukleáris fegyverekkel csaphatnak vissza a támadó félnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!