Oroszország ballisztikus rakéta kilövését tesztelte egy tengeralattjáróról

2023. november 5. – 09:52

Oroszország ballisztikus rakéta kilövését tesztelte egy tengeralattjáróról
Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálatának felvételén Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (k) megtekinti a Szarmat interkontinentális ballisztikus rakétarendszerek sorozatgyártását a Kraszmas néven ismert Krasznojarszki Gépgyárban, a szibériai Krasznojarszkban 2023. október 7-én. Oroszország szeptember elején állította hadrendbe az új fejlesztésű RSZ-28 Szarmat nehéz interkontinentális ballisztikus rakétát, amely nukleáris robbanófejek hordozására is képes – Fotó: Vagyim Szavickij / Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata / EPA / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Ballisztikus rakéta kilövését tesztelte egy tengeralattjáróról Oroszország, a teszt sikeres volt – jelentette be vasárnap az orosz védelmi minisztérium, írja az MTI. Oroszország a próbaindítással a nukleáris robbanófejek célba juttatására alkalmas Bulava ballisztikus rakétát tesztelte.

„A ballisztikus rakéta kilövése a tesztsorozat utolsó eleme, amely után döntenek arról, hogy a hordozót a haditengerészet szolgálatába állítsák-e” – közölte a védelmi minisztérium a Telegrammon.

A Borei-osztályú stratégiai rakétahordozó tengeralattjáró 16 Bulava ballisztikus rakéta szállítására alkalmas és modern torpedó fegyverekkel van felszerelve. A minisztérium tájékoztatása szerint a haditengerészetnél már három Borei-osztályú tengeralattjáró is szolgálatban van, egy tesztelés alatt áll és további hármat építenek.

A minisztérium a tesztkilövés pontos időpontjáról nem adott tájékoztatást. Azt közölték, hogy az Oroszország északi partjainál víz alatti pozícióból indított interkontinentális rakéta több ezer kilométerre lévő célpontot talált el a Kamcsatka-félszigeten. A 12 méteres Bulava rakéta becsült hatótávolsága mintegy nyolcezer kilométer és akár hat nukleáris robbanófejet is hordozhat.

Oroszország már nem először tesztel interkontinentális ballisztikus rakétákat, tavaly áprilisban az új Szarmat interkontinentális ballisztikus rakétájuk szintén a Kamcsatka félszigeten lévő célpontot találta el. Vlagyimir Putyin orosz elnök akkor azt mondta: „Ez sokáig páratlan lesz a világon, és elgondolkodtatja azokat, akik megpróbálják fenyegetni országunkat. Az új rendszer nagyon nagy teljesítményű, és képes ellenállni minden modern rakétaelhárító fegyvernek.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!