Uniós szinten katasztrofális a magyar demokrácia szintje egy friss jelentés szerint

2023. november 2. – 21:33

Másolás

Vágólapra másolva

Idén is lesújtó képet fest a világról az International IDEA nevű szervezet a demokrácia globális helyzetét taglaló jelentésében, mely szerint a vizsgált országok durván felében továbbra is hanyatlóban van a demokrácia, és immár hatodik éve több a visszaeső ország, mint amelyek javítani tudtak a fontosabb mutatókban. A frissen kiadott jelentés szerint a közép-európai régió meglepő módon javítani tudott,

dacára annak, hogy Magyarország és Lengyelország egyre rosszabbul teljesít, hazánk konkrétan az utolsó a listában az uniós országok között.

Az összesen 173 országot tizenhét különböző mérőszám alapján rangsoroló jelentés szerint a demokrácia alapjai remegtek meg sok helyen, beleértve ebbe a választások hitelességét, a törvényhozás fegyvertelenségét a kormányzói túlkapásokkal szemben és a jogi intézményekhez való azonos mértékű hozzáférést is. Az intézményi problémák mellett ráadásul az olyan alapvető demokratikus értékek erodálódása is fontos tényező, mint az önkifejezés vagy a sajtó szabadsága.

Az alapvetően a legjobban teljesítő, ám belül nagy eltéréseket mutató európai régióban is megfigyelhető volt, hogy 2022-ben olyan nagy múltra visszatekintő és erős demokráciákban is romlott a helyzet, mint Luxemburg, Ausztria, Hollandia, Portugália vagy az Egyesült Királyság. A leggyakoribb visszaesés a jogállamisághoz és a sajtószabadsághoz kötődik, Közép-Európa viszont érdekes módon úgy is növekedést mutatott a jogállamiság terén, hogy Magyarország és Lengyelország is rendszeresen kap kritikákat pontosan emiatt.

A szervezet ki is emelte, hogy az EU a források visszatartásával próbálta meg változásra bírni a két országot, ám egyelőre minimális változtatásokra került sor, komolyabb hozzáállásbeli változást nem lehetett megfigyelni. Magyarország az EU-s pénzek visszatartása és az ebből fakadóan kidolgozott – egy nemrég megjelent elemzés szerint elégtelen – igazságszolgáltatási reformok ellenére tavalyhoz képest hat helyet rontott a jogállamiság terén, és jelenleg a 64. ebben. 2017 és 2022 között egyébként összesen tizennyolc helyet rontott az ország. Az egyetlen rangsor, ahol EU-s szinten nem utolsó Magyarország, az a jogok kérdésköre, de itt is romlik a helyzet.

Nyolc országban ugyanakkor javulást figyelt meg a szervezet, Románia például egy helyet javított, amivel mondjuk az Európai Unióban még mindig a harmadik legrosszabb ország, Bulgária pedig hét helyet lépett előre, és jelenleg a 48. Idén egyébként nincsen egy nagy lista, helyette négy nagy, specifikusabb kategóriára (reprezentáció, jogok, jogállamiság, részvétel) lett osztva a lista, de azt így is ki lehet jelenteni, hogy Dániához semelyik másik ország nem ér fel – a reprezentációt kivéve, ahol a svédek vezetnek, mindenhol elsők, és még ott is javuló tendencia látszik 2017 óta. A listákat ide kattintva lehet végigböngészni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!