Egy kiszivárgott izraeli minisztériumi dokumentum szerint Egyiptomba kellene deportálni a gázai palesztinokat

2023. október 31. – 10:50

Másolás

Vágólapra másolva

A többek közt a WikiLeaks által is közzétett, az izraeli hírszerzési minisztérium által összeállított, október 13-ára datált, hivatalos dokumentumban, amelynek az annak hitelességét megerősítő források szerint nem lett volna szabad eljutnia a médiához, azt javasolják az izraeli kormánynak, hogy a Gázai övezet összes lakosát telepítsék át az Egyiptomhoz tartozó Sínai-félszigetre, és ne is engedjék őket vissza onnan.

A javaslat értelmében nemcsak sátortáborokról lenne szó, hanem új városok alapításáról is, ebből következően pedig nem a már felmerült, Egyiptom által ellenzett átmeneti megoldásról lenne szó, a minisztérium a deportálást tartja a háború egyik elérendő eredményének. A Sicha Mekomit honlapján héber nyelven teljes egészében elolvasható dokumentum három részre osztja a deportálást:

  • az elsőben olyan műveleteket hajtanának végre, amellyel a palesztin lakosságot a dél felé menekülésre késztetik,
  • a másodikban a szárazföldi csapatok bevonulásával északról dél felé elfoglalnák Gáza egészét, és kifüstölnék a Hamász összes harcosát,
  • végül pedig a dél felé vezető menekülőutak biztosításával Egyiptomba hajtanák a palesztinokat, akiket aztán többé nem is engednének vissza.

A dokumentum egy olyan kampányt is felvet, amellyel a palesztinokat győznék meg arról, hogy egyezzenek bele a tervbe, és önként adják fel a földjüket. Itt azt sulykolnák, hogy a visszatérésre nincs remény és Allah a Hamász miatt tett róla, hogy a palesztinok elveszítsék Gázát, így csak máshol találhatnak otthonra a muszlim testvéreik segítségével. A nyugati világ felé azt kellene kommunikálni a dokumentum szerint, hogy a palesztin lakosság deportálása humanitárius szükséglet, amellyel el lehet kerülni a civil áldozatokat, és a folyamatba az Egyesült Államokat, Spanyolországot, Görögországot és Kanadát is be kellene vonni.

A minisztérium egyértelműen ezt a tervet preferálja, de két másik opciót is taglal – az egyik a Gázai övezetet 2006 előtt kontrolláló Palesztin Nemzeti Hatóság újbóli hatalomátvétele Gázában, a másik pedig egy helyi arab kormány létrehozatala a Hamász helyett. A dokumentum szerint ezek ugyanakkor nem szolgálják Izrael érdekeit, és nem küldenek megfelelő üzenetet a libanoni Hezbollahnak sem. Azt természetesen hozzá kell tenni, hogy a dokumentum létezése nem jelenti azt, hogy Izrael elkezdte végrehajtani, vagy akár fontolgatja ezt a tervet, a miniszterelnökség pedig a Háárecnek azt írta, hogy ez csak egy kiindulópont, az illetékes hatóságok pedig jelenleg a háborúra fókuszálnak, nem arra, ami utána jön majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!