Egy orvos szerint 55 ezer civil lehet abban a kórházban, ami alatt Izrael állítása alapján a Hamász vezérkara rejtőzik

2023. október 30. – 08:41

Másolás

Vágólapra másolva

Körülbelül 55 ezer palesztin menekült van a Sifa kórházban – mondta Dr. Marwan Abusada a BBC-nek vasárnap. A gázavárosi kórház sebészeti osztályának vezetője „katasztrofálisnak” nevezte a helyzetet.

Abusada szerint a kórház súlyosan túlterhelt, a folyosók is sérültekkel, betegekkel vannak tele. Hozzátette: az altatószerektől kezdve a fájdalomcsillapítókon át az antibiotikumokig mindenből hiány van.

Izrael pénteken közölte: a Sifa kórház alatt rejtőzik a Hamász vezérkara és fő műveleti központja. Az izraeli hadsereg szerint a Hamász a Sifa kórház alatti központjából irányítja az Izrael elleni támadásokat. „Konkrét bizonyítékaink vannak arra, hogy terroristák százai özönlöttek be a kórházba, hogy ott elrejtőzzenek az október 7-i mészárlások után. Izraelnek információi vannak arról, hogy a kórházon kívülről több alagút vezet ehhez a föld alatti bázishoz, így a Hamász vezetőinek nem kell belépniük a kórházba az eléréséhez, ugyanakkor az egyik kórteremből is van lejárat a komplexumba” – mondta pénteken Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője.

A gázavárosi Sifa kórház egy 2023. október 19-i műholdképen – Forrás: Maxar Technologies / AFP
A gázavárosi Sifa kórház egy 2023. október 19-i műholdképen – Forrás: Maxar Technologies / AFP

Az izraeli hadseregnek tudomása van arról is, hogy a Hamász a kórház alól irányítja az Izrael elleni rakétaindításokat, és fegyvereket is tárol az ezerötszáz ággyal és négyezer alkalmazottal rendelkező egészségügyi intézmény alatt – mondta. „A Hamász terroristái éppen azért működnek a kórházakban, mert tudják, hogy az izraeli hadsereg különbséget tesz terroristák és civilek között. […] Ha az egészségügyi létesítményeket terrorista célokra használják, a nemzetközi jog értelmében elveszíthetik védelmüket a támadásokkal szemben” – tette hozzá. A Hamász reakciója szerint az IDF állításai minden alapot nélkülöznek.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!