Morawieckire is komoly kormányfőjelöltként tekint a lengyel államfő

2023. október 26. – 14:35

Másolás

Vágólapra másolva

Az október 15-i lengyel parlamenti választások után két komoly kormányfőjelölt van, mégpedig Mateusz Morawiecki jelenlegi és Donald Tusk volt miniszterelnök – jelentette ki csütörtöki sajtókonferenciáján Andrzej Duda elnök, összefoglalva az előző napokban folytatott kormányalakítási egyeztetéseket.

A parlamentbe bejutott tömörülések vezetőivel tartott konzultációkból kiderült, hogy „két komoly kormányfőjelölt van, valamint két politikai csoport, amely azt állítja, hogy parlamenti többséggel rendelkezik” – mondta az MTI szerint a lengyel államfő.

Azzal folytatta, hogy az egyik csoportot a Jog és Igazságosság (PiS) által vezetett jelenlegi kormánytábor képezi, amely a legjobb választási eredményt érte el. Ennek képviselői az egyeztetésen arról tájékoztatták Dudát, hogy Mateusz Morawiecki jelenlegi miniszterelnök a jelöltjük. A PiS politikusai arra számítanak, hogy olyan parlamenti többséggel rendelkeznek majd, amely lehetővé teszi Morawiecki, valamint az általa vezetett kormány összetételének támogatását – számolt be Duda.

A most ellenzéki Polgári Koalícióból (KO), valamint a Lengyel Parasztpártból (PSL), a Lengyelország 2050 pártból és az Új Baloldal tömörülésből álló tömb pedig Donald Tuskot, a KO-t vezető Polgári Platform (PO) elnökét nevezte meg közös jelöltnek – erősítette meg Duda.

Kiemelte, hogy a lengyel demokrácia történetében először áll fenn olyan helyzet, hogy az egyik tömörülés megnyerte a választásokat, más tömörülések pedig azt állítják, hogy ők rendelkeznek a győztes tömörülés nélküli többséggel. A lengyel szokásjog szerint az elnök eddig mindig a győztes tömörülés jelöltjét bízta meg kormányalakítással – folytatta, majd kitért arra, hogy az ellenzéki tömörülések arról informálták, hogy még nincs koalíciós szerződésük, „ezért még nem lehet felelősségteljesen megnevezni konkrét személyeket, amelyeket a miniszteri posztokra jelölnek”.

Az alkotmány „szerencsére még időt biztosít” arra, hogy egyes tömörülések, egyes jelöltek döntsenek az említett témákban – jelentette ki az államfő. A jelenlegi parlamenti ciklus november 12-én ér véget, és nem áll fenn olyan kivételes helyzet, amely miatt ezt le kellene rövidíteni – fűzte hozzá.

Az elnök előzetesen azt tervezi, hogy az alkotmányos rend szempontjából első lehetséges időpontra, november 13-ra hívja össze a parlament alakuló ülését. Duda arról biztosította a pártokat, hogy betartja az összes alkotmányos szabályt és időpontot, és a folytatódó kormányalakítási tárgyalások során nyitott további egyeztetésekre is.

A PiS 194 mandátummal rendelkezik a 460 fős szejmben. Az ellenzéki tömb négy tömörülésből, azaz összesen 11 pártból áll, és együttesen 248 mandátummal rendelkezik. Nyilatkozatai szerint egyik táborral sem kíván koalícióra lépni a nemzeti radikális és újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció, amely 18 mandátumot szerzett az alsóházban.

A lengyel ellenzék négy nagy tömörülése kedden jelentette be, hogy meg tudtak állapodni a koalícióról, és Tuskot támogatják kormányfőjelöltként.

Itt elemeztük részletesen, hogyan múlta felül együtt az ellenzék az illiberalizmust építő lengyel kormánypártot, és mi következik a választási eredményekből. Arról pedig, hogy a magyar kormányra hogyan hathat a lengyel választás eredménye, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!