Megvan a lengyel ellenzék megállapodása a koalícióról, Tuskot támogatják kormányfőként

2023. október 24. – 14:50

Másolás

Vágólapra másolva

Az eddig ellenzékben lévő négy lengyel tömörülés megállapodott a parlamenti együttműködésről és a parlamenti többség létrehozásáról – közölte az ellenzék keddi varsói sajtóértekezletén Donald Tusk, a Polgári Platform elnöke. Mint elmondta, a koalíció őt támogatja kormányfőjelöltként.

Az MTI szerint a fő ellenzéki erőt, a Polgári Koalíciót (KO) vezető Polgári Platform (PO) elnöke mellett a szejmben megtartott sajtóértekezleten Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a Lengyel Parasztpárt (PSL) elnöke, Szymon Holownia, a Lengyelország 2050 (Polska 2050) párt elnöke, valamint Wlodzimierz Czarzasty, az Új Baloldal tömörülés társelnöke szólalt fel.

„Ma a demokratikus pártok vezetőivel együtt megerősítettük, hogy készek vagyunk a teljes körű együttműködésre és egy új többség kialakítására a jövőbeli parlamentben” – fogalmazott Tusk. Hozzátette: ez fontos információ annak fényében, hogy Andrzej Duda elnök kedden kétnapos kormányalakítási egyeztetéseket kezd az október 15-i választások nyomán a parlamentbe bejutott pártokkal.

Balról jobbra: Wlodzimierz Czarzasty, az Új Baloldal társelnöke, Szymon Holownia, a Lengyelország 2050 (Polska 2050) elnöke, Donald Tusk, a Polgári Platform elnöke és Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a Lengyel Parasztpárt elnöke Varsóban, október 24-én Fotó: Omar Marques / 2023 Anadolu
Balról jobbra: Wlodzimierz Czarzasty, az Új Baloldal társelnöke, Szymon Holownia, a Lengyelország 2050 (Polska 2050) elnöke, Donald Tusk, a Polgári Platform elnöke és Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a Lengyel Parasztpárt elnöke Varsóban, október 24-én Fotó: Omar Marques / 2023 Anadolu

A PO elnöke közölte: a többi ellenzéki tömörülés vezetői megbízták őt mint a legnagyobb ellenzéki párt elnökét „a kormányalakítás nehéz feladatával”. Hozzáfűzte: a megbízás végső soron az államfő döntésén múlik. Kosiniak-Kamysz bejelentette: a kormányalakítási konzultáción arról biztosítják majd az államfőt, hogy a négy tömörülés elegendő többséggel rendelkezik a kormányfőjelölt támogatásához, a parlamenti alsó- és felsőház (szejm és szenátus) elnökének megválasztásához. Azzal érvelve, hogy a szóban forgó tömb 248 mandátummal rendelkezik a 460 fős szejmben, és ugyancsak abszolút többsége van a szenátusban, a PSL elnöke úgy ítélte meg: az államfő késlekedés nélkül megbízhatja a négy tömörülés koalíciójának képviselőjét a kormány összeállításával. Jelezte: a bizonytalanságot elkerülendő kérni fogják Andrzej Dudától, hogy minél gyorsabban hívja össze a szejm alakuló ülését.
Gyors kormányalakítási megbízást sürgetett az ellenzék számára Szymon Holownia is. „Elnök úr, nincs szükség várakozásra” – jelentette ki.

Piotr Müller kormányszóvivő kedden megerősítette: a jelenlegi lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) kísérletet tenne a kormány összeállítására, amennyiben az államfő megbízná ezzel. A választások nyomán a PiS 194 mandátumot szerzett a parlamenti alsóházban.

A lengyel alkotmány szerint az új parlament alakuló ülését az államfőnek a választások napjától számított harminc napon belül kell összehívnia. Az ülésen lemond az eddigi kormányfő, kabinetje az új kormány beiktatásáig marad hivatalban. A kormányalakítás első lépéseként az államfő kijelöli az új miniszterelnök személyét. Andrzej Duda a választások előtt jelezte: az eddigi szokásjognak megfelelően a győztes pártot bízza meg kormányalakítással. Ez pedig a PiS volt, még ha kormányképes többségre nincs is esélye.

Itt elemeztük részletesen, hogyan múlta felül együtt az ellenzék az illiberalizmust építő lengyel kormánypártot, és mi következik a választási eredményekből. Arról pedig, hogy a magyar kormányra hogyan hathat a lengyel választás eredménye, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!