Nukleáris válaszcsapást gyakorolt az orosz hadsereg, ukrán pilótákat képeznek ki F–16-osokra Amerikában

2023. október 25. – 21:12

Nukleáris válaszcsapást gyakorolt az orosz hadsereg, ukrán pilótákat képeznek ki F–16-osokra Amerikában
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a megszállt Kelet-Ukrajnában október 25-én – Fotó: Orosz Védelmi Minisztérium / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hírösszefoglalónk Ukrajnából a legfontosabb szerdai eseményekről.

  • Megkezdődött az ukrán pilóták kiképzése az F–16-os vadászgépekre – jelentették be az Egyesült Államok légierejénél. A „kis létszámú” csoport oktatása Arizonában zajlik. Hasonló kiképzést az Egyesült Államok több mint két tucat ország pilótáival végzett, ám Ukrajna bevonása a programba kiemelt jelentőséggel bír, mivel az ország felszabadító háborút vív az orosz megszállókkal szemben. A gépek átadására konkrét dátum még nincsen, a jövő év első felében még bizonyosan nem jelennek meg az ukrán légierőben, már csak azért sem, mert a kiképzés hat hónapig tart. Az F–16-osok önmagukban nem változtatják meg az erőviszonyokat a háborúban, de erősíthetik az esélyét egy ukrán ellentámadásnak a jövő év során.
  • Ismét meghalt egy magas rangú olajipari vezető Oroszországban – írta a Newsweek. A 66 éves Vlagyimir Nyekraszov a Lukoil olajtársaság igazgatótanácsának vezetője volt. Hivatalosan szívproblémák vezettek a halálához. A hír azonban mégis kérdéseket vet fel, mivel Nyekraszov már a harmadik vezető beosztású szakember a világ olajtermelésének két százalékát adó Lukoilban, aki meghalt azóta, hogy Oroszország tavaly februárban háborút indított Ukrajna ellen. Tavaly szeptemberben Ravil Maganov esett ki egy kórház ablakán, 2022 májusában pedig Alekszandr Szubbotyin halt meg Moszkva mellett egy önjelölt természetgyógyász otthonában. A Lukoil a kezdetektől kifejezte ellenérzését Ukrajna megtámadásával kapcsolatban. A cég három tagján kívül más vállalatok vezetői között is voltak gyanús vagy egyértelműen gyilkossághoz köthető halálesetek. Tavaly spanyolországi otthonában Szergej Protoszenya, a Novatek energetikai vállalat vezetőjét találták holtan, feleségével és lányával együtt. Egy Gazprommal szerződésben lévő cég vezetőjét, Jurij Voronovot tavaly nyáron otthonában lőtték fejbe. A már tavaly is hosszú listáról itt olvashat bővebben.
  • Nukleáris válaszcsapást gyakorolt az orosz hadsereg – írta az MTI a Kreml közlése alapján. A gyakorlatban az „orosz hadászati rakétaerők” Jarsz típusú mobil szárazföldi hadászati rakétarendszere, az orosz Északi Flotta Tula hadászati rakétahordozó tengeralattjárója, valamint két Tu–95MSZ típusú nagy hatótávolságú hadászati rakétahordozó repülőgép vett részt.
  • Öt nap alatt 24 ukrán repülőgépet lőtt ki az orosz hadsereg – közölte az MTI szerint Szergej Sojgu. Az orosz védelmi miniszter új komplex rendszerek hadrendbe állításáról beszélt a megszállt donyecki régióban járva. Szerinte az ukrán fegyveres erők egyre kevesebb képességgel rendelkeznek, így sok ukrán hadifoglyot is ejtettek.
  • Árnyaltabb képet arról, hogyan is áll valójában az orosz–ukrán front, ebben a cikkünkben olvashat bővebben. Többek között arról írtunk, hogy egy elhúzódó izraeli konfliktus jól jönne Moszkvának Ukrajnával szemben, és Rácz András Oroszország-szakértővel elemeztük az ukrajnai fronton történt eseményeket.
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!