Pressman és korábbi munkahelye tagadja a kormánysajtó vádjait: a nagykövet nem dolgozott orosz oligarchának

2023. október 25. – 10:47

Pressman és korábbi munkahelye tagadja a kormánysajtó vádjait: a nagykövet nem dolgozott orosz oligarchának
David Pressman az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén – Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A kormánymédia azzal vádolta meg David Pressman amerikai nagykövetet, hogy nagyköveti kinevezése előtt ügyvédként segíthetett kibújni a szankciók alól az egyik leggazdagabb orosz oligarchának, Mihail Prohorovnak.

A Telexnek sikerült elérnie Pressmant és korábbi munkahelyét, a Jenner & Block ügyvédi irodát is. A Jenner & Block nyilatkozatában határozottan tagadta, hogy Pressman vagy az iroda bármely más munkatársa valaha is Mihail Prohorov orosz oligarchának dolgozott volna. A nagykövet maga is azt mondta, soha nem dolgozott orosz oligarchának.

A Magyar Nemzet múlt csütörtöki „Orosz oligarchának segíthetett kibújni a szankciók alól David Pressman” címmel megjelent, szerző nélküli cikkében arról írtak, hogy bár Pressman a magyar kormányt kritizálja, amiért az nem támogatja az Oroszország elleni szankciókat, valószínűsíthető, hogy Pressman nagyköveti kinevezése előtt, még ügyvédként segített Mihail Prohorov orosz oligarchának kibújni a szankciók alól.

A Magyar Nemzet vádjai az elmúlt napokban körbefutottak a teljes kormánysajtóban. Cikkezett róluk az Origo, a Mandiner, az Index, a Pesti Srácok, a Metropol és a megyei lapok is. Sőt, a közmédia is kiemelt figyelmet fordított a témára.

A moszkvai tudósító és az oligarcha

Mielőtt Joe Biden amerikai elnök kinevezte volna az USA budapesti nagykövetének, David Pressman ügyvédként dolgozott, 2020 júniusától 2022-es kinevezéséig a Jenner & Block ügyvédi irodánál.

A kinevezése előtt közzétett vagyonnyilatkozatából kiderül, hogy az irodánál töltött két éve alatt több mint egymillió dollárt, legalább 600 millió forintot keresett, és sokszínű klienslistája volt. Ezek közül az egyik kliens egy bizonyos Ellen Pinchuk volt.

Pinchuk a kanadai CTV és a Bloomberg moszkvai tudósítójaként lett ismert, 2006-ban és 2009-ben is interjúzott Vlagyimir Putyinnal. Nem sokkal később viszont már szóvivőként és PR-felelősként tűnt fel Mihail Prohorov orosz oligarcha oldalán. A milliárdos egyik tanácsadójához tartozó Mikhailov and Partners moszkvai PR-cég egyik vezetőjeként.

Mihail Prohorov 11 milliárd dolláros vagyonával a világ 153. és Oroszország 11. leggazdagabb embere a Forbes szerint. Az orosz milliárdos 2010-ben vette meg az NBA-ben szereplő New Jersey Nets (jelenleg Brooklyn Nets) csapatát. Ekkor hivatkoztak Pinchukra először Prohorov sajtósaként és bizalmasaként. Ő volt a felelős a milliárdos amerikai imázsépítéséért.

Mihail Prohorov sajtótájékoztatót tart a New Jersey Nets megvétele után, mellette Ellen Pinchuk – Fotó: Mike Stobe / Getty Images via AFP
Mihail Prohorov sajtótájékoztatót tart a New Jersey Nets megvétele után, mellette Ellen Pinchuk – Fotó: Mike Stobe / Getty Images via AFP

Az oligarcha 2012-ben független jelöltként indult Vlagyimir Putyin ellen az orosz elnökválasztáson. A kampányát a Mikhailov and Partners szervezte. Prohorov végül a szavazatok 8 százalékát megszerezve a harmadik helyen zárt.

A BBC akkori portrécikkében arról írt, hogy széles körben elterjedt Oroszországban, hogy Prohorov valójában Putyin bábjaként indult a választáson. Prohorov a 2012-es választást követően ki is szállt a politikából, 2019-ben pedig a Brooklyn Nets-et is eladta.

A Magyar Nemzet szerint összefutnak a szálak

Az orosz-ukrán háború kirobbanása után számos orosz oligarchát szankcionált az USA és az Európai Unió, Prohorov azonban egyelőre megúszta. A milliárdos 2022-ben az izraeli állampolgárságot is felvette, feltehetően a további szankciók kijátszása céljából.

A Magyar Nemzet szerint „aligha lehet tehát véletlen az a tény, hogy David Pressmannek egy szankciós joggal magas szinten foglalkozó jogi iroda munkatársaként éppen Prohorov bizalmi embere volt az ügyfele az orosz–ukrán háború kitörése előtti időszakban”.

Egy későbbi cikkükben pedig azt írták, szerintük „Prohorov részéről kézenfekvő választás a nyugati és orosz terepen is otthonosan mozgó, diszkrét, megbízható régi barátot és bizalmast, Ellen Pinchukot megbízni azzal, hogy segítse a szankciók elkerülésében.”

A kormányközeli lap azonban bizonyítékokat nem szolgáltat arra, hogy Pressman valóban segített-e kibújni a szankciók alól Prohorovnak. Vagy, hogy Pinchuk ügyvédjeként volt-e egyáltalán bármi köze a munkájának Prohorovhoz.

Vlagyimir Putyin kitünteti Mihail Prohorovot 2014-ben – Fotó: Sasha Mordovets / Getty Images
Vlagyimir Putyin kitünteti Mihail Prohorovot 2014-ben – Fotó: Sasha Mordovets / Getty Images

Az nem egyértelmű, hogy pontosan mettől meddig volt Pinchuk Pressman kliense. Csupán annyit lehet tudni, hogy abban a kétéves időszakban 2020 és 2022 között, amikor Pressman a Jenner & Blocknál dolgozott.

A médiában utoljára 2020 júliusában említették Pinchukot, mint Prohorov szóvivőjét, viszont azóta is a Mikhailov and Partners egyik vezetője.

Pressman és az ügyvédi iroda is határozottan tagad

Az ügyben kérdéseket küldtünk David Pressmannek és a Jenner & Block ügyvédi irodának is.

Az amerikai nagykövet lapunknak azt nyilatkozta: „A kormánynak és a médiapropagandistáiknak talán nehezükre esik ezt megérteni, mivel a saját karrierdöntéseik talán másmilyenek voltak, mint nekem, de én soha nem dolgoztam orosz oligarchának, és soha egyetlen rubelt sem kaptam orosz oligarchától.”

Később a követség egyik sajtósa is megerősítette lapunknak, hogy Pressman karrierje során nem vett részt semmi olyan munkában, „amely Mihail Prohorovot vagy az ellene hozott szankciókat érintette volna.”

Sikerült elérnünk a Jenner & Block ügyvédi irodát is. Lee Wolosky, a Jenner & Block peres ügyek osztályának társigazgatója lapunknak azt nyilatkozta:

„Irodánk munkája Ellen Pinchukkal kizárólag családjogi ügy volt, amelyben az ügyfél közvetlen családtagjain kívül senki más nem volt érintett. Soha nem dolgoztunk Mihail Prohorovnak semmilyen, szankciókkal kapcsolatos vagy egyéb ügyön.”

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!