Obama: A Gázai övezet ostroma visszafelé sülhet el Izrael számára

2023. október 24. – 08:52

Másolás

Vágólapra másolva

„Miközben támogatjuk Izraelt, azt is világossá kell tennünk, hogy nem mindegy, hogyan folytatja Izrael a Hamász elleni harcot” – jelentette ki Barack Obama, volt amerikai elnök egy nyilatkozatban.

Hangsúlyozta, hogy Izraelnek jogában áll, hogy megvédje polgárait az ilyen önkényes erőszakkal szemben. De szerinte a világ szemében „minden olyan izraeli katonai stratégia, amely figyelmen kívül hagyja az emberi áldozatokat, végül visszafelé sülhet el.” Hozzátette: a Gázai övezetre mért izraeli csapásokban már több ezer palesztin, köztük sok gyermek vesztette életét, miközben százezreket kényszerítettek ki otthonaikból.

„Az izraeli kormány döntése, hogy a fogságban lévő civil lakosságot elvágja az élelmiszertől, a víztől és az áramellátástól, nemcsak azzal fenyeget, hogy súlyosbítja a növekvő humanitárius válságot, hanem azzal is, hogy generációkon keresztül tovább keményíti a palesztinok hozzáállását, aláássa az Izraelnek nyújtott globális támogatást, Izrael ellenségeinek kezére játszik, és aláássa a térség békéjének és stabilizálására tett hosszú távú erőfeszítéseket” – mondta.

A Guardian szerint kifejezetten ritkaságszámba megy, hogy Obama ilyen erőteljesen megnyilvánuljon külpolitikai kérdéseket illetően. Az nem volt világos, hogy a nyilatkozatot egyeztették-e a Biden-kormányzattal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!