Izraeli tisztviselő: Ha az első napokban bemasírozunk Gázába, akkor a Hamász csapdájába estünk volna

2023. október 24. – 15:44

Másolás

Vágólapra másolva

Izrael azért nem indított még szárazföldi offenzívát a Gázai övezetben, mert a csapatok a Hamász csapdájába sétáltak volna bele, ha túl gyorsan mennek be az övezetbe – mondta egy magas rangú izraeli diplomata a Sky News-nak.

Emmanuel Nahshon, a külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője arra a kérdésre válaszolt, hogy az izraeli kormány elhalasztotta-e a szárazföldi támadást a túszok, vagy a szövetségesek aggodalmai miatt.

Nahshon, az izraeli külügyminisztérium nyilvános diplomáciáért felelős főigazgató-helyettese azt mondta, hogy a túszok miatti válsághelyzet miatt se rossz, hogy a fegyveres erők lassan lépnek fel. De nem ez volt az egyetlen indok.

Szerinte az október 7-i Hamász-támadásnak két célja volt: egyrészt az izraeli népet akarták vele terrorizálni, másrészt rá akarták venni az izraeli politikai és katonai vezetőket, hogy azonnal küldjék a katonáikat a Gázai övezetbe.

„Tudjuk, hogy ha az első, második vagy harmadik napon beléptünk volna a Gázai övezetbe, halálos csapdákba estünk volna, és ez valószínűleg nagyon nagy veszteségeket lett volna az izraeli katonáknak”

– mondta egy sajtótájékoztatón a Gázához közeli Szderot városában.

A magas rangú diplomata azt is mondta, hogy az elmúlt években nem volt tervben a Gázai övezet teljes körű szárazföldi inváziója.

„Nem így képzeltük el kapcsolatainkat a régióval. Úgyhogy fel kell készítenünk a katonákat. A legnagyobb hírszerzéssel is rendelkeznünk kell ahhoz, hogy pontosan megértsük, mivel is van dolgunk” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!