Brüsszeli terrortámadás: őrizetbe vettek két tunéziai állampolgárt Párizsban

2023. október 24. – 13:09

Másolás

Vágólapra másolva

Őrizetbe vettek Párizsban két tunéziai állampolgárt a múlt heti brüsszeli merénylettel összefüggésben, amelynek során egy tunéziai, magát az Iszlám Állam tagjának valló merénylő lelőtt két svéd futballszurkolót – közölte kedden a francia terrorelhárítási ügyészség.

A tájékoztatás szerint a két ember ellen hétfőn eljárást indított egy vizsgálóbíró Párizsban terrorcselekmény és terrorcselekménnyel kapcsolatos gyilkosságban való bűnrészesség gyanúja miatt. AZ MTI azt írja, hogy mindkét gyanúsított tunéziai állampolgár, a párizsi régióban él, egyikük negyven, a másik ötven év körüli. A fiatalabb csaknem húsz éve Párizsban él, és határozottan tagadja a vádakat – közölte ügyvédje az AFP hírügynökséggel.

„Semmi köze se közelről, se távolról a merénylethez” – mondta Souleymen Rakrouki, akinek a merénylő „régóta ismert barátja, de nem látta rajta a radikalizálódás jeleit”. Soha nem tudott volna elképzelni egy ilyen akciót (tőle) – hangsúlyozta a védő. A másik gyanúsított védői nem kívánták kommentálni a vádemeléseket.

A terrorelhárítási ügyészség szerint az eljárás fogja feltárni, hogy a két gyanúsított milyen kapcsolatban állt a brüsszeli merénylet elkövetőjével, a 46 éves tunéziai származású támadóval, Abdesalam Lassouddal, aki 2011-ben megszökött hazája egyik börtönéből, ahol 26 éves büntetését töltötte.

Lassoud 2011-es szökése óta Norvégiában, Svédországban, Olaszországban, illetve Belgiumban folyamodott menekültstátuszért, de mindhárom országban elutasították. Lassoud agyonlőtt két svéd futballszurkolót, akik a svéd–belga Eb-selejtezőre érkeztek Brüsszelbe, egy harmadik embert pedig megsebesített. A férfi menedékkérelmét 2020-ban elutasították, 2021 óta pedig kitoloncolási végzés hatálya alatt állt, amelyet azonban soha nem hajtottak végre.

Abdesalam Lassoudra a belga főváros Schaerbeek nevű negyedében, egy kávézóban találtak rá kedd reggel a rendőrök, és tüzet nyitottak rá. A férfi a kórházban belehalt sérüléseibe. A merénylő közösségi médiára feltöltött videójában azt állította, hogy Allahért harcol, és saját magát az Iszlám Állam tagjának nevezte. Az üggyel kapcsolatban négy embert vettek őrizetbe csütörtökön Franciaországban, de kettőt szabadon engedtek.

A történtek után a belga igazságügyi miniszter bocsánatot kért a terrortámadásért és lemondott posztjáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!