A szabadon engedett 85 éves Hamász-túsz alig várja, hogy információkat oszthasson meg a többi fogoly családjával

2023. október 24. – 08:55

Másolás

Vágólapra másolva

Egyelőre kórházban van, de egyébként nem esett bántódása Yocheved Lifshitznek, annak a 85 éves asszonynak, akit a Hamász hétfőn szabadon engedett a foglyok közül – írja a BBC.

„Az ápolók éppen beszélgetnek vele, azt mondják, hogy nagyon éles eszű, és nagyon szeretné megosztani az információkat az olyan túszok családjával, akikkel együtt volt” – mondta az asszony lánya, Sharone Lifshitz a BBC-nek.

Az idős asszonyt egy másik idős nővel együtt rabolták el Nir Oz kibucban lévő otthonukból. Elmondása szerint a terroristák motoron vitték el.

Yocheved Lifshitz – Fotó: Al Qahera News / Reuters
Yocheved Lifshitz – Fotó: Al Qahera News / Reuters

„Feltettek a motorra, oldalt ülve, hogy ne essek le, az egyik elölről, a másik hátulról fogott közre. Átkeltek a határkerítésen a Gázai övezetbe, és először Abesan városában tartottak fogva, ami Be'eri közelében van. Ezután nem tudom, hová vittek” – mondta.

Szabadon bocsátásakor egy videófelvétel is készült Lifshitzről, amint kezet fogott az egyik túszejtővel. Az idős asszony megköszönte hogy elengedték, ami lánya szerint nagyon jellemző rá.

A 79 éves Nurit Cooper (Yitzhak) és Yocheved Lifshitz családját hétfőn értesítették arról, hogy kiszabadultak a Hamász fogságából. A férjeiket továbbra is a Gázai övezetben tartják fogva.

A Lifshitz család azt nem tudja, pontosan hol lehet az idős családfő, miután őt máshol tartották fogva, mint a feleségét. Sharona Lifshitz szerint az édesapja törékeny egészségi állapotban volt, de Yocheved Lifshitztől azt hallották, hogy a túszokkal lehet orvos is, így reménykednek benne, hogy az idős férfi ép és egészséges.

Azt mondja, apja elkötelezett híve volt a békés együttélésnek, állítólag sokat tett a helyi palesztinok jogaiért is. „Jól beszél arabul, így nagyon jól tud kommunikálni az ottani emberekkel. Sok embert ismer Gázában. Szeretném azt hinni, hogy rendben lesz” – mondta lánya.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!