Izraeli vezérőrnagy: Bizonyítékunk van arról, hogy Iránnak köze volt a Hamász terrortámadásához

2023. október 23. – 17:06

Másolás

Vágólapra másolva

Izraelnek bizonyítékai vannak arra, hogy Iránnak köze volt a Hamász október 7-i terrortámadásához, amelyben több mint 1400 ember halt meg Izraelben – állította Michael Edelstein vezérőrnagy, veterán parancsnok, aki az Izraeli Védelmi Erők (IDF) déli parancsnokságán dolgozik.

„A támadók jól képzettek és jól felszereltek voltak. Bizonyítékunk van az iráni részvételre” – mondta Edelstein egy hétfői tájékoztatón, ahol az izraeli hadsereg nemzetközi újságíróknak vetített le egy közel 45 perces filmet, amelyet az október 7-i vérengzésről készült felvételekből állítottak össze.

A Sky News megjegyzi, hogy Edelstein a tájékoztatón nem mutatott be konkrét bizonyítékokat az iráni részvételre vonatkozóan, és azt sem volt hajlandó részletezni, hogy ezek a bizonyítékok honnan származnak. „Nem részletezhetem túlságosan, de megérthetik, mire gondolok. Nemcsak a felszerelésekről van szó, hanem ennél többről” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy az összegyűjtött bizonyítékok azt jelentik-e, hogy a Hamász terroristáit külföldön képezték ki, azt mondta: „Nem árulhatok el többet. Sajnálom.” Annyit viszont hozzátett, hogy: „Építettek néhány kiképzőhelyet Gázán belül, és azt mondhatom, nagyon profin cselekednek, sajnos. Nagyon gonosz módon. De így képezték ki őket, hogy így cselekedjenek.”

Edelstein azt is elmondta, hogy a megölt és az elfogott fegyvereseknél talált dokumentumok azt bizonyítják, hogy milyen konkrét utasításokat kaptak a támadás előtt. „Azzal a paranccsal jöttek, hogy mészároljanak, nem katonákat, hanem egyszerűen polgárokat. Néhány kibucban családokat kerestek. Egyszerűen úgy döntöttek, hogy felgyújtják a családokat az otthonaikban” – mondta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!