Izraeli főtiszt: Minden olyan gázai ház legitim célpont, ahol egy terrorista rejtőzködik

2023. október 21. – 19:26

Másolás

Vágólapra másolva

A küszöbönálló gázai offenzíva egyik legfogósabb kérdése az izraeli haderő számára az, hogyan lehet szétválasztani a palesztin harcosokat a civilektől, hogyan lehet minél nagyobb mértékben megkímélni az utóbbiakat. A feladat nehézségét – a háborúval együtt járó káosz mellett – az adja, hogy a Hamász nyilvánvalóan minél inkább igyekszik elvegyülni a civilek között, álcaként és élő pajzsként használni őket (és ez nem csak spekuláció, a korábbi háborúkban is pontosan ez történt), közben azonban a civil áldozatokat a nemzetközi közvélemény rendszerint Izrael „kíméletlenségének” számlájára szokta írni. És hogy a képlet még bonyolultabb legyen, Izrael néha valóban úgy kalkulál, hogy egy-egy fontosabb terrorista likvidálása érdekében érdemes bevállalni az élő pajzsok megsemmisítését is – azaz civil áldozatok mellett is lehet „legitim célpont”-ról beszélni.

Az izraeli hadsereg egyik meg nem nevezett magas rangú tisztje külföldi újságíróknak azt mondta, hogy a mostani háborúban megváltoztak a „legitim célpont” mérlegelési szempontjai,

azok az otthonok, ahol a Hamász harcosai rejtőzködnek, legitim célpontokká váltak, és mindenki, aki ezeket a lakásokat, házakat támogatja, maga is célponttá válik.

A tiszt elismerte, hogy a légierő az elmúlt két hétben intézett már támadást olyan civil épületek ellen, ahol terroristák civilek közé vegyülve éltek.

(Times of Israel)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!