Megnyílt a Gázában lévő külföldiek előtt a rafahi határátkelő – közölte az izraeli amerikai nagykövetség

2023. október 21. – 09:27

Másolás

Vágólapra másolva

A Gáza és Egyiptom közötti rafahi határátkelő október 21-én, szombaton, helyi idő szerint 10 órakor (Magyarországon 9 óra) megnyílt – közölte az izraeli amerikai nagykövetség.

Így lehetővé válik az ott tartózkodó külföldiek számára, hogy elhagyják az izraeli tűz alatt álló Gázai övezetet. „Nem tudjuk, hogy meddig marad nyitva az átkelő a külföldi állampolgárok számára” – tették hozzá.

A nagykövetség közölte, várhatóan „sokan próbálnak majd átkelni”, és azoknak, akik Egyiptomba próbálnak belépni, „potenciálisan kaotikus és rendezetlen környezetre kell számítaniuk az átkelő mindkét oldalán”.

„A helyzet továbbra is változékony, a biztonsági környezet kiszámíthatatlan. Fel kell mérni a biztonsági helyzetet, mielőtt úgy döntenének, hogy a határ felé mozdulnak, vagy megpróbálnak átkelni” – közölte a nagykövetség.

Arról egyelőre nincs hír, hogy a csaknem két hete a rafahi átkelő egyiptomi oldalán veszteglő több tucatnyi, palesztin civileknek szánt élelemmel, gyógyszerrel és más humanitárius csomaggal felpakolt kamionok behajthatnak-e a Gázai övezetbe. Joe Biden amerikai elnök elérte Abdel Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnöknél, hogy nyissák meg ilyen célra a határt, az egyiptomi egységek egyelőre a szerintük az izraeli bombázásokban megsérült utakat próbálják járhatóvá tenni, hogy aztán a segélyszállítmányokat is elindíthassák.

A rafahi határátkelőnél veszteglő több tucatnyi, segélyszállítmányokkal megpakolt kamion – Fotó: Maxar műholdkép / AFP
A rafahi határátkelőnél veszteglő több tucatnyi, segélyszállítmányokkal megpakolt kamion – Fotó: Maxar műholdkép / AFP

(Sky)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!