A libanoni határon állomásozó izraeli katonák már a Hezbollah elleni háborúra készülnek

2023. október 21. – 18:39

Másolás

Vágólapra másolva

A Hamász október 7-i nagyszabású terrortámadása óta folynak kisebb összecsapások Izrael északi, Libanonnal közös „határán” (valójában az ENSZ által meghúzott demarkációs vonalon, ami mögé 2000-ben a Libanon egy részét megszálló izraeli csapatok visszahúzódtak). A BBC tudósítása szerint izraeli oldalon a mozgósítás mértéke, a felhalmozott hadianyag mennyisége arra utal, hogy a hadsereg a Dél-Libanont ellenőrző Hezbollah elleni háborúra készül.

Izraeli katonák egy Merkava harckocsi és rengeteg lőszer mellett a libanoni határon Fotó: Jalaa Marey / AFP
Izraeli katonák egy Merkava harckocsi és rengeteg lőszer mellett a libanoni határon Fotó: Jalaa Marey / AFP

Izrael 2006-ban nyomult be legutóbb Libanonba, hogy megregulázza a parlamenti pártot is üzemeltető terrorszervezetet, azonban az akkori háborúban a komoly pusztítás ellenére sem sikerült megtörni az Irán által a nyolcvanas évek elején létrehozott, azóta is támogatott milíciát/terrorszervezetet. 2006 óta a libanoni határ alapvetően csendes, a nyugalmat mindkét fél állásai és védelmi rendszerei megerősítésére fordította. Az Irán által szintén támogatott Hamász történelmi léptékben is példátlan támadása azonban mozgásba lendítette az északi frontot is – mondjuk egyáltalán nem biztos, hogy a Hezbollah elszánta magát egy olyan háborúra, melyben garantáltan megrendítő csapások sorozatát kell majd elszenvednie.

A BBC egy olyan egység parancsnokával beszélt, mely zömmel a technológiai iparból érkező tartalékosokból áll. Az őrnagy – aki maga is a techszférában dolgozik – elmondta, hogy soha nem látott még ekkora katonai mozgolódást Izraelben (az ország 360 ezer tartalékost mozgósított), és annak ellenére, hogy mindenki ismer olyan embert, aki életét vesztette a Hamász terrortámadásában,

csak a győzelemre gondolunk, és arra, hogy egyszer s mindenkorra megszűntessük a fenyegetést.

A Hezbollah nagyságrendekkel erősebb szervezet, mint a Hamász, több tízezernyi jól képzett katonája van, akik óriási tapasztalatokat szereztek a szíriai polgárháborúban, ahol az Aszad-rezsim legfontosabb katonai támaszát jelentették. Izraelben elsősorban több tízezerre rúgó ballisztikus rakétakészlete miatt tartanak tőle. A Hezbollah egyébként a libanoni pártpolitika aktív szereplője, a szervezet politikai szárnya parlamenti párt, Dél-Libanonban pedig több kormányzati funkciót is gyakorol.

Viszonylagos inaktivistása ellenére Izraelben a Hamász támadása után megerősödött az a nézet, hogy nem szabad megvárni a Hezbollah hasonló akcióját. A CNN tudósítójának egy, szintén az északi határon állomásozó izraeli főtiszt kifejtette, abban reménykedik, hogy a szórványos harcokból egy újabb front bontakozik ki.

Az izraeli vezérkar azonban igyekszik hűteni a kedélyeket: Daniel Hagari ellentengernagy, az Izraeli Védelmi Erők szóvivője szombaton azt mondta, hogy bár „védelmi és támadó kapacitásunk is erős az északi határon”, de most elsősorban a Gázai övezetre koncentrálnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!