ENSZ: Gázában alig van ivóvíz, elfogy a liszt, a kórházak az összeomlás szélén, a szennyvíztisztítók leálltak

2023. október 21. – 08:41

Másolás

Vágólapra másolva

A gázai kórházak „az összeomlás szélén állnak” – figyelmeztetett az ENSZ. A közleményben arról írnak, hogy a gázai kórházak a kapacitásuk 150 százalékán működnek, az intézményekben az ott kezelt vagy az oda menekülő emberek sok esetben a padlón és a folyosókon fekszenek.

Az ENSZ szerint az egészségügyi intézmények 60 százaléka bezárt Gázában, a kórházak az energia, a gyógyszerek, a felszerelések és a szakszemélyzet hiánya miatt az alapvető működéssel is küzdenek.

A gázai vízügyi helyzet is válságos. Az utolsó működő sótalanító üzem múlt vasárnap üzemanyaghiány miatt leállt, akárcsak az utolsó működő szennyvíztisztító telep – jelentette az ENSZ.

A vízszállító teherautók az üzemanyaghiány, a bizonytalanság és a törmelékkel elzárt utak miatt sok helyen nem tudnak közlekedni. „A palackozott víz nagyrészt nem áll rendelkezésre, és az ára a legtöbb család számára megfizethetetlenné vált. A tiszta ivóvíz fő beszállítóivá magánkereskedők váltak, akik kis vízsótalanító és víztisztító üzemeket üzemeltetnek, amelyeket többnyire napenergiával működtetnek” – olvasható a közleményben.

A higiéniai körülmények is romlanak. Gázában mind az öt szennyvíztisztítót leállították áramhiány miatt, ezért sok szennyvizet a tengerbe vezetnek, és „a 65 szennyvízszivattyúállomás többsége sem működik.” A szemét is sok helyen felhalmozódott.

Az élelmezési helyzet is válságos. A Világélelmezési Program (WFP) öt gázai pékségéből három pénteken bezárt üzemanyaghiány és alapanyaghiány miatt. A búzaliszt Gáza-szerte „körülbelül öt napon belül” elfogyhat, az öt gázai malom közül jelenleg csak egy üzemel.

(CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!