Orbán tanácsadóit használta a lengyel kormánypárt az elbukott választási kampányban egy lengyel lap szerint

2023. október 20. – 17:34

Másolás

Vágólapra másolva

A nyolc éven át hatalmon lévő Jog és Igazságosság (PiS) kapta ugyan a legtöbb szavazatot a múlt hétvégi lengyel választásokon, de ahhoz nem kapott eleget, hogy kormányt alakítson.

A pártban most elemzés és elszámoltatás zajlik, és a kudarc felelőseit keresik. A lengyel Polityka nevű lap arról írt, hogy Tomasz Poreba lemondása után a kampány irányítását június közepén Joachim Brudzinski vette át. Ezzel a váltással nyílt meg az út a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor tanácsadói előtt. A PiS elnöke, Jarosław Kaczyński határozottan hitt abban, hogy a kibővített stáb és a magyar ötletek vezetnek sikerre.

A lap nem nevezi meg, konkrétan kiktől kaptak információkat és tanácsokat, de úgy érveltek, hogy a Magyarországon bevált módszereket csak le kell fordítani és integrálni.

Poreba akkor szállt ki, amikor a kampánynak egy népszavazással (itthon gyerekvédelminek nevezett kérdések voltak) akartak lendületet adni, ami a menekültek kényszeráttelepítéséről szólt. „Nem nyertünk új szavazókat, csak hisztériát keltettünk a PiS-ellenes szavazókban – mondta a lapnak egy bennfentes.

Ahogy korábban írtuk, 74,38 százalékos részvételi arány rekordmagas volt az 1989 utáni lengyel választások történetében. A választókat elsősorban a gazdaság helyzete érdekelte, ezt 27 százalék jelölte meg legfontosabb témaként. Második helyre az abortusz futott be, miután a PiS rendkívül szigorú abortusztörvénnyel állt elő. A migránskérdés csupán a választók 7 százalékánál állt a fókuszban.

A magyar receptet alkalmazták akkor is, amikor a rivális pártvezér, Donald Tusk elleni támadásokat elkezdték csúcsra járatni. Magyarországon következetesen támadták Soros Györgyöt, ezt az ellenségképet be tudták vetni. A Tusk elleni lejáratás jobban felbőszítette az ellenzéki érzelmű szavazókat, őket jobban mozgósította. Igaz a Polityka azt is írta, hogy az előző kampányfőnök is igyekezett Tuskot minden rossz forrásának beállítani, aki a német-orosz érdekeket képviseli.

A lengyel közmédia is maximálisan kivette a részét a negatív kampányból, az egyik műsorvezető szerint durvább propagandát toltak a kampányidőszakban, mint a kommunizmus alatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!