Annyi volt a szabálysértés, hogy Málta betiltja a bérelhető elektromos rollereket

2023. október 20. – 23:47

Másolás

Vágólapra másolva


Málta márciustól betiltja a bérelhető elektromos rollereket az országban a gyalogosoknak okozott kellemetlenségek miatt – közölte a máltai közlekedési minisztérium pénteken. A döntést a „tűrhetetlen visszaélések” miatt hozták meg – fogalmazott Aaron Farrugia közlekedési miniszter.

„Az elektromos rollerekkel kapcsolatos szabálysértések annyira gyakoriak, hogy a rendőrök számának egyik napról a másikra történő megemelése sem oldotta volna meg a problémát” – közölte a miniszter egy sajtóeseményen.

A magántulajdonban lévő rollerek használatát továbbra is engedélyezik, továbbá különféle reklámokkal arra ösztönöznék az embereket, hogy saját elektromos járművet vásároljanak.

A döntésnek köszönhetően Málta az első európai ország, amely betiltotta a bérelhető elektromos rollereket. A francia főváros szeptemberben hasonló döntést hozott, miután áprilisban népszavazást tartott a kérdésben.

Különösen a tengerparti városokban a gyalogosok gyakran panaszkodtak a véletlenszerűen leparkolt, a járdafelületét teljes mértékben elfoglaló rollerekre, amelyek akadályozzák a garázsokhoz és a lakásokhoz való hozzáférést.

Budapesten Vitézy Dávid egy kerekasztal-beszélgetésen azzal foglalta össze az elektromos rollereket övező problémát, hogy elmondta, rendezni kell ezeknek a járműveknek a jogi státuszát, hogy kiderüljön, hol közlekedhetnek és hol nem. Szerinte a kerékpárokkal azonos kategóriába kellene sorolni őket, beleértve az alkoholfogyasztást követő közlekedés és a megengedett sebesség kérdését. A KRESZ-módosítás és a rollerek ügyének jogi rendezése nem fővárosi, hanem kormányzati feladat, és ott az évtizedes halogatás után éppen most van napirenden.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!