18 embert tartóztattak le a franciaországi bombariadó-hullám miatt

2023. október 20. – 12:21

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt 48 órában 18 embert letartóztattak le Franciaországban a héten bejelentett bombariadó-hullámmal kapcsolatban, ami miatt többek között a Versailles-i kastélyt, a Louvre-ot, nyolc repülőteret, iskolákat és kórházakat kellett kiüríteni, írja a BBC.

Gerald Darmanin belügyminiszter csütörtök este közölte, hogy a fenyegetésekkel többnyire, de nem csak kiskorúakat gyanúsítanak. A bombariadókat telefonon, e-mailben és a rendőrség közösségi média oldalain jelentették be, egy olyan, 2020-ban indított weboldalról, ahol közvetlenül a rendőröknek lehetett sms-t küldeni. Franciaországban a hamis bombariadó bejelentése bűncselekménynek számít, amelyért akár három év börtönbüntetés és 45 000 eurós bírság is kiszabható.

Franciaországban múlt héten a legmagasabb szintű terrorelhárítási készültség lépett életbe, miután Arras városában egy csecsen származású iszlamista férfi megölt egy franciatanárt.

Szerdán dél körül nyolc franciaországi repülőtéren volt biztonsági riasztás, többet ki is ürítettek, a versailles-i palotát öt nap alatt háromszor kellett kiüríteni, és a Louvre is hasonló sorsra jutott. Az eset után a legmagasabb szintű terrorkészültséget vezették be Franciaországban, a rendőrség utcai járőreit katonákkal egészítették ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!