A legmagasabb szintű terrorkészültséget vezették be Franciaországban, 7000 katona fog a köztereken járőrözni

2023. október 14. – 16:47

Másolás

Vágólapra másolva

A legmagasabb szintű terrorkészültséget vezették be Franciaországban, miután pénteken egy késes támadásban meghalt egy franciatanár, szombaton pedig evakuálni kellett a Louvre-t egy fenyegető levél miatt – írja a Sky News. A történtek után a kormány elrendelte 7000 katona mozgósítását, akik a köztereken fognak járőrözni.

Mint írtuk, pénteken meghalt egy franciatanár, egy másik tanár és egy biztonsági őr pedig súlyosan megsérült egy késes támadásban a franciaországi Arrasban. A tragédia a város Gambetta nevű középiskolájában történt. Az elkövető az iskola egyik volt tanulója volt. A huszonéves, csecsen származású férfi radikális iszlamistákhoz kötődik, a szemtanúk szerint támadás közben azt kiabálta, hogy „Allahu Akbar”, azaz „Isten a legnagyobb”. Az elkövetőt a helyszínen letartóztatták, jelenleg őrizetben van.

A francia belügyminiszter, Gerald Darmanin úgy gondolja, a támadás összefügg az Izrael és a Hamász közötti konfliktussal. A miniszter szerint azóta, hogy a Hamász megtámadta Izraelt, a hatóságok 12 embert vettek őrizetbe iskolák és imahelyek közelében, valamint megerősítették a biztonsági intézkedéseket több száz zsidó lakta helyszínen.

A mai nap folyamán pedig több ezer látogató kellett evakuálni a Louvre-ból, miután az ott dolgozók fenyegető levelet kaptak szombat délelőtt, amiben az állt, hogy „a múzeumot és a látogatókat is veszély fenyegeti.” A múzeum közölte, hogy biztonsági okokból a Louvre egész délután zárva tart, hogy a hatóságok elvégezhessék a szükséges ellenőrzéseket, írja a Guardian.

Frissítés 18.00: A Louvre mellett kiürítették a versailles-i kastélyt és parkját is, miután a belügyminisztérium a honlapján bombaveszélyre figyelmeztetett egy ismeretlen bejelentő, írja az MTI. Az Élysée-palota közleménye szerint a mozgósított 7000 katona a terrorelhárító Sentinelle egységhez tartozik, és országszerte bevethetők hétfőig, illetve további utasításig.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!