Egyiptom lassan, de halad a rafahi határátkelő útvonalának megtisztításával

2023. október 20. – 11:32

Másolás

Vágólapra másolva

Egyiptom eltávolította a szétszóródott betontömböket a gázai határ közelében – közölte egy egyiptomi biztonsági forrás pénteken az AFP-vel, ami reményt ad arra, hogy hamarosan megindulhatnak a segélyszállítmányok a Gázai övezetbe.

Izrael nem volt hajlandó megnyitni a Gázai övezet határait, de Joe Biden közvetítésével sikerült megállapodni, hogy a segélyek az egyiptomi rafahi átkelőn keresztül bejuthassanak. Az átkelő az egyetlen út a területre, amelyet nem az izraeliek ellenőriznek.

Segélyszállítmányok a rafahi határátkelő egyiptomi oldalán – Fotó: Amr Abdallah Dalsh / Reuters
Segélyszállítmányok a rafahi határátkelő egyiptomi oldalán – Fotó: Amr Abdallah Dalsh / Reuters

Az elmúlt napokban folyamatosan légicsapások érték az átkelő környékét, így a segélyek csak gyűltek, de semmi sem jutott át a Gázai övezetbe. Egyiptom még mindig javítja az utakat, és pénteken „járművek és egyiptomi felszerelések mentek be, hogy megjavítsák az utat a palesztin oldalon” – mondták szemtanúk az AFP-nek.

Mivel még péntek reggel is folytak a csapások, és az átkelő útvonalának megtisztítása is lassan halad, ezért félő, hogy a tervek ellenére nem engedik át az átkelőn azt a 20 segélyszállító teherautót, amelyek az övezet déli részére tartanának.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!