Az ENSZ főtitkára ellátogatott a rafahi határátkelő egyiptomi oldalára

2023. október 20. – 13:46

Másolás

Vágólapra másolva

António Guterres, az ENSZ főtitkára ellátogatott a Gázai övezet rafahi határátkelőjének egyiptomi oldalára, hogy ellenőrizze a háború sújtotta területre irányuló segélyszállítmányok előkészületeit – írja a Guardian.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Izrael nem volt hajlandó megnyitni a Gázai övezet határait, de Joe Biden közvetítésével sikerült megállapodni, hogy a segélyek az egyiptomi rafahi átkelőn keresztül bejuthassanak a területre. Az elmúlt napokban viszont folyamatosan légicsapások érték az átkelő környékét, így a segélyek csak gyűltek, de semmi sem jutott át a Gázai övezetbe.

António Guterres a rafahi határátkelő egyiptomi oldalán 2023. október 20-án – Fotó: Amr Abdallah Dalsh / Reuters
António Guterres a rafahi határátkelő egyiptomi oldalán 2023. október 20-án – Fotó: Amr Abdallah Dalsh / Reuters

„Aktívan együttműködünk minden féllel, Egyiptommal, Izraellel, az Egyesült Államokkal annak érdekében, hogy ezek a teherautók a segélyszállítmányokkal minél hamarabb elinduljanak Gázába” – mondta Guterres pénteken az újságíróknak. Guterres szerint „feltétlenül szükség van arra, hogy ezek a teherautók a lehető leghamarabb és a szükséges mennyiségben elinduljanak”, és folyamatosan elegendő segélyszállítmány juthasson be a Gázai övezetbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől