Már 2016-ban radikális iszlamistaként azonosították a brüsszeli merénylőt

2023. október 17. – 23:24

Másolás

Vágólapra másolva

Az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetére érkezett Európába migránsként a magát Abdesalem Al Guilaninak nevező férfi, aki október 16-án hétfőn két svéd focidrukkolót lőtt le Brüsszelben – írja az MTI. A férfit az olasz terrorellenes nyomozóigazgatóság már 2016-ban radikalizálódott személyként azonosította.

Az olasz hatóságok által közölt információk szerint a férfi egy ideig Olaszországban élt, majd Svédországba ment, de ottani tartózkodása közben többször visszatért Olaszországba. Később Belgiumba költözött.

2016-ban a terrorellenes nyomozóigazgatóság Bolognában azonosította őt, és radikális nézetei miatt megfigyelés alá helyezte az olasz titkosszolgálat is, miután a férfi nyilvánosságra hozta, hogy csatlakozni akar a dzsihádhoz.

A férfi hétfő este lőtt agyon két svéd futballszurkolót, akik a svéd-belga Eb-selejtezőre érkeztek Brüsszelbe. A merénylő a taxiból kiszálló szurkolók nyomába eredt, követte őket egy épületbe, és ott nyitott rájuk tüzet.

Abdesalem Al Guilani a közösségi médiára feltöltött videójában azt állította, hogy Allahért harcol, és saját magát az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet tagjának nevezte. A belga szövetségi ügyészség kedden közölte, hogy a biztonsági erők megölték a 45 éves tunéziai támadót egy kávéházi rajtaütésben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!