Megszavazta az orosz törvényhozás az Átfogó Atomcsend Szerződés ratifikációjának visszavonását

2023. október 17. – 12:05

Másolás

Vágólapra másolva

Megszavazta az orosz törvényhozás az Átfogó Atomcsend Szerződés ratifikációjának visszavonását, írja a Taszsz. Így Oroszország ugyan az egyezmény tagja marad, de annak rendelkezéseinek betartását nem tartja magára nézve kötelezőnek.

Moszkva korábban már jelezte, hogy esetleg visszavonja a szerződést – megjegyezve, hogy az Egyesült Államok aláírta, de nem ratifikálta azt –, ami után felmerültek aggályok, hogy Moszkva esetleg újra szeretné indítani a nukleáris kísérleteket. Oroszország ezt tagadta, állításuk szerint az egyezmény ratifikációjának feloldása nem jelenti azt, hogy újból atomfegyvereket kezdenének tesztelni.

Az USA szerint a ratifikáció visszavonásával Moszkva a Washingtonra és szövetségeseire gyakorolt nyomást kívánja növelni, hogy állítsák le az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat és egyéb segélyeket.

Az Átfogó Atomcsend Szerződést 187 ország írta alá, 178 pedig ratifikálta, de addig nem léphet hatályba, amíg nyolc, még nem ratifikáló ország nem írta alá és nem ratifikálta. Kína, Egyiptom, Irán és Izrael aláírta, de nem ratifikálta, Észak-Korea, India és Pakisztán pedig nem írta alá.

Bár az Egyesült Államok aláírta, de nem ratifikálta a szerződést, 1992 óta moratóriumot tart fenn a nukleáris fegyverek kísérleti robbantására vonatkozóan, amelyet állítása szerint nem tervez megszüntetni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!