Az Állami Duma tanácsa hétfőn összeül az Átfogó Atomcsendszerződés miatt

2023. október 9. – 08:56

Másolás

Vágólapra másolva

Miután a Kreml a múlt héten kijelentette, hogy Oroszország megvizsgálhatja az Átfogó Atomcsendszerződés, a CTBT ratifikációjának visszavonását, az orosz Duma tanácsa ma összeül, hogy megvitassa a kérdést. Múlt héten Moszkva jelezte, hogy esetleg visszavonja a szerződést – megjegyezve, hogy az Egyesült Államok aláírta, de nem ratifikálta azt –, ami után felmerültek aggályok, hogy Moszkva esetleg újra szeretné indítani a nukleáris kísérleteket.

Az USA szerint a ratifikáció visszavonásával Moszkva így akarja növelni a Washingtonra és szövetségeseire gyakorolt nyomást, hogy állítsák le az Ukrajnának szánt fegyverszállításokat és egyéb segélyeket.

Az Átfogó Atomcsendszerződést 187 ország írta alá, 178 pedig ratifikálta, de addig nem léphet hatályba, amíg nyolc, még nem ratifikáló ország nem írta alá és nem ratifikálta. Kína, Egyiptom, Irán és Izrael aláírta, de nem ratifikálta, Észak-Korea, India és Pakisztán pedig nem írta alá.

Bár az Egyesült Államok aláírta, de nem ratifikálta a szerződést, 1992 óta moratóriumot tart fenn a nukleáris fegyverek kísérleti robbantására vonatkozóan, amelyet állítása szerint nem tervez megszüntetni.

Csütörtökön Vlagyimir Putyin elnök kilátásba helyezte a nukleáris kísérletek folytatását.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!