Az oroszok sürgetik az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy határozatban ítéljék el az izraeli konfliktust

2023. október 15. – 07:48

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország arra kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy már hétfőn szavazzon arról a határozatról, amely tűzszünetre szólítja fel a feleket az „izraeli-gázai” háborúban.

A határozattervezet szerint elítélnék a civilek elleni erőszakot és a terrorcselekményeket, emellett a túszok szabadon bocsátására, a humanitárius segélyek bejutására és a rászoruló civilek biztonságos evakuálására szólítja fel a résztvevőket.

A határozatban egy szó sincs a Hamászról. Ezt azzal indokolta Vaszilij Nebenzia, Oroszország állandó ENSZ-képviselője, hogy a javaslat egy humanitárius állásfoglalás. A küldött azt is mondta, hogy országa elítél minden erőszakot Izrael és Gáza lakosai ellen. Nebenzia szerint Izraelnek joga van megvédeni a területét, de Gáza Izrael általi bombázása Leningrád második világháborús ostromára emlékeztet. Arról is beszélt, hogy Izrael terve, miszerint a Gázai övezet északi részén élő több mint egymillió embert délre költöztetné, egy gettó létrehozásához hasonlít.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában két feltétele van annak, hogy elfogadják a határozatot: legalább kilenc támogató szavazatra, és arra, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína vagy Oroszország ne vétózzon. Az Egyesült Államok ugyanakkor hagyományosan megvédi szövetségesét, Izraelt a Biztonsági Tanács bármilyen intézkedésétől. (Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!