Oroszország tűzszünetet szeretne Izraelben és Gázában, de nem említenék a Hamászt

2023. október 14. – 07:20

Másolás

Vágólapra másolva

Vaszilij Nebenzia, Oroszország állandó ENSZ-képviselője egy olyan határozattervezetet terjeszt elő az ENSZ Biztonsági Tanácsában, amely tűzszünetre szólít fel az „izraeli-gázai” háborúban.

Nebenzia a konfliktus deeszkalációjára szólított fel, és elmondta, hogy a határozat vegyes reakciót kapott a többi 14 tagországtól. Arra a kérdésre, hogy a határozat miért nem említi a Hamászt, a Gázai övezetet irányító és az október 7-én kezdődő, Izrael elleni bestiális terrorakciókat végrehajtó militáns csoportot, a diplomata azt mondta, azért, mert javaslata humanitárius állásfoglalás.

A küldött elmondta, hogy országa elítél minden erőszakot Izrael és Gáza lakosai ellen. Nebenzia szerint Izraelnek joga van megvédeni a területét, de Gáza Izrael általi bombázása Leningrád második világháborús ostromára emlékeztet. Azt is mondta, hogy Izrael terve, miszerint a Gázai övezet északi részén élő több mint egymillió embert délre költöztetné, egy gettó létrehozásához hasonlít.

Nebenzia az Egyesült Államokat hibáztatta, amiért az évek során blokkolta az ENSZ-ből, az Európai Unióból, az Egyesült Államokból és Oroszországból álló közel-keleti kvartett fellépését. A csoportot 2002-ben hozták létre, hogy segítsen közvetíteni az izraeli-palesztin békefolyamatban.

Az orosz állami televízió propagandistái az elmúlt napokban gúnyolódtak az Egyesült Államokon és Izraelen a Hamász-támadás után, és Putyin a brutális támadást az Egyesült Államok közel-keleti politikájának kudarcaként állította be.

Moszkva részéről mindez akkor hangzott el, amikor Oroszország folytatja az általa kezdett, több százezer ember halálával járó kíméletlen háborút Ukrajna ellen, ahol súlyos, sok halálos áldozattal járó, civilek elleni ukrajnai katonai támadásokat is vizsgálnak nemzetközi szervezetek.

(CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!