Egy magyar nő is részt vesz Ferenc pápa tanácskozásán, amin most először lehetnek nők is

2023. október 14. – 09:39

Másolás

Vágólapra másolva

„Még a szigorú szinódusi tanácskozás szünetében is bárki odamehet a Szentatyához, aki nagyon közvetlen és barátságos ember” – mondta a Blikknek Csiszár Klára, aki egyetlen magyar nőként kapott felkérést a Vatikántól, hogy vegyen részt a most zajló püspöki tanácskozáson, a püspöki szinóduson, ami a római katolikus egyház egyik legfontosabb szerve, melyben a püspökök és más, a katolikus egyházhoz kötődő személyek segítik a pápát bizonyos kérdésekben.

A teológus professzor júliusban kapott felkérést a szinódusi titkárságtól, akkor tájékoztatták arról, hogy Ferenc pápa szeretné kinevezni őt a szinódus teológus szakértőjévé. Megkérdezték tőle, hogy szabaddá tudja-e tenni magát négy hétre, ez idő alatt ugyanis végig Rómában kell lennie. „A Szentszéknél úgymond nyilvántartják a világ minden részén működő egyházi hittudományi professzorokat, és azok szakterületét, jómagam pedig éveken keresztül foglalkoztam a missziófogalommal, előtte a szinódusi folyamatokkal. Így választhattak engem is a tanácsba” – mondta a felkérésről.

Egyetlen magyar nőként van jelen a tanácsban, ahol most először – Ferenc pápa jelentős reformtörekvéseinek köszönhetően – lehetnek nők is. „A teológusok között öten vagyunk nők a huszonnyolcból, de a szinódusi tagok körében, akik szavazati joggal is rendelkeznek, mintegy hatvan-hetven nő van a háromszáznegyven résztvevőből.”

A tanácskozáson párhuzamosan harminchat kiscsoport dolgozik együtt öt nyelven, többféle témát vitatnak meg. „A háborúk, a klímaváltozás, a kizsákmányolás, a pazarlást okozó gazdasági rendszerek témája mellett összegzik tapasztalataikat a szexuális zaklatástól megsebzett egyházak is. Teológusként azért felelek, hogy a szinódusi tagok által képviselt ügyek meghallgatásra találjanak, és ha teológiailag valamit ki kell dolgozni, mert az adott témakörben érzékelhető valami probléma, azt a társaimmal megtesszük” – vezette le Csiszár.

A teológus nem most beszél először Ferenc pápával. „Korábban már többször találkozhattam vele, kétszer beszéltünk is röviden. A plenáris ülésszakokon egyébként ő is mindvégig ott van velünk, a szünetekben nyugodtan oda lehet menni hozzá. Most még nem volt alkalmam beszélgetni vele, de a jövő héten biztosan sort kerítek rá én is, nyilván ilyet nem hagy ki az ember.” Az egyházfőt barátságos, közvetlen embernek tartja, akivel rögtön volt közös témájuk, közös ismerősük is.

Csiszár Klára korábban a Bécsi Egyetem privátdocense volt, dolgozott a Német Püspöki Konferencia Világegyház és Misszió intézetében, volt a frankfurti Jezsuiták Filozófiai és Teológiai Főiskola oktatója, jelenleg a Linzi Katolikus Egyetemen tanít, a Hittudományi Kar tanszékvezető professzora. Közel tíz évvel ezelőtt elbizonytalanodott a jövőjét illetően, 2014-ben Bécsből hazatérve ugyanis munkát keresett különböző magyar egyetemeken, de sehol nem volt számára hely. Ekkor még a pályaváltáson is elgondolkodott, de aztán máshogy alakult az élete. A Telex partnereként működő Szemlélek néhány nappal ezelőtt Rómában készített interjút Csiszár Klárával.

Nem mindenki szeretné, ha sikeres lenne az a reform, amelynek épp ezekben a napokban zajlik a záró csúcstalálkozója a Vatikánban. Egy Ferenc pápa által megálmodott egyházban például nem lesz ciki LMBTQ-ról beszélni. Jelenleg „felszíni” változások helyett valódi gyökérkezelés van folyamatban az egyházon belül. Gégény István katolikus teológus Telexre írt publicisztikáját itt lehet elolvasni arról, Ferenc pápa hogyan szeretné megváltoztatni a katolikus egyházat.

Szinódusról szóló cikksorozat a Telexen

Október 4-29. között tartják a Vatikánban a szinódus első ülését, amely majd 2024-ben folytatódik. Mit jelent a szinódus, mit jelent az egyház életében? Kik a magyar résztvevők? Miért képviseli a „Szinodális egyházért. Közösség, részvétel, misszió” címet a szinódus, és érint-e olyan témákat, mint a cölibátus, az LMBTQ és a nők helyzete? Ezekre a kérdésekre adunk választ a Szemlélekkel közös sorozatunkban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!