A magyar ipari termelés esett legnagyobbat az EU-tagok közül augusztusban egy hónap alatt

2023. október 13. – 17:19

Másolás

Vágólapra másolva

Az Eurostat pénteki jelentése szerint augusztusban 2,4 százalékkal esett a magyar ipari termelés az egy hónappal korábbihoz képest. Ez a legrosszabb a 27 ország adatai közül (az EU-tag Ciprusról nincs friss eredmény, a nem uniós Norvégiáról van). Közvetlenül előttünk Horvátország (-2,2 százalék) és Belgium (-1,8 százalék) áll. Az uniós és az euróövezeti átlag is 0,6 százalékkal nőtt. Magyarország júliusban még a harmadik legnagyobb havi növekedést mutatta 2,8 százalékkal.

Júliussal összevetve augusztusban az ír ipar teljesített a legjobban 6,1 százalékkal, de volt honnan feljönnie, mert tavaly augusztushoz képest még így is a legrosszabbul szerepelt 27,3 százalékos zuhanással. Az idei augusztusi magyar adat az előző évihez képest messze nem ilyen vészes, de a 6,1 százalékos visszaesés még így is hátulról a hetedik az uniós országok közül, az 5,1 százalékos euróövezeti és a 4,4 százalékos uniós gyengülés alatt.

Ahogy arról a KSH korábbi gyorstájékoztatója kapcsán írtunk, májusban 6,9 százalékkal, júniusban 3,8 százalékkal csökkent az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. Júliusra ez a szám már csak 2,6 százalékos csökkenést mutatott, majd erre jött a mostani csökkenés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!