Volt olyan határátkelő, ahol szeptemberben negyvenezer migráns érkezett az USA-ba

2023. október 13. – 18:08

Másolás

Vágólapra másolva

„Mindig csak az aznapi válságot kezeljük, az áradat megállításáért nem tesz senki semmit” – panaszkodik a texasi El Paso határváros egyik tisztviselője a Mexikóból érkező bevándorlási hullámra. A település elérte a kapacitása korlátait, csak szeptemberben mintegy negyvenezer migráns kelt át itt az Egyesült Államokba. Ráadásul a városnak nemcsak az elhelyezésükről, de az elszállításukról is gondoskodni kell, hiszen 99 százalékuk innen tovább utazik amerikai nagyvárosokba. A Deutsche Welle riportja.

Joe Biden amerikai elnök nemrég jóváhagyta egy harminckét kilométeres kerítésszakasz felépítését a mexikói határon. A kerítés Texas állam déli részén, Starr megyében épül, ahol az utóbbi időszakban rengetegen lépték át a határt Mexikó felől. Biden kormányára egyre nagyobb nyomás nehezedik a bevándorlás miatt. Idén eddig csak a Rio Grande folyó völgyében több mint 245 ezren léptek be az Egyesült Államokba.

Az Egyesült Államok déli határára építendő kerítés Donald Trump fontos terve volt, amit az ő elnöksége idején a demokraták hevesen elleneztek. Joe Biden 2020-as elnökjelölti kampányában azt ígérte, hogy nem építi tovább a kerítést, ha megválasztják.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!