Hiába ígérte Biden, hogy nem építenek kerítést a déli határra, most mégis ezt teszik

2023. október 5. – 20:57

Másolás

Vágólapra másolva

Jóváhagyta Joe Biden amerikai elnök egy 32 kilométeres kerítésszakasz felépítését a mexikói határon – írja a BBC. A kerítés Texas állam déli részén, Starr megyében épül, ahol az utóbbi időszakban rengetegen lépték át a határt Mexikó felől.

Az Egyesült Államok déli határára építendő kerítés Donald Trump fontos terve volt, amit az ő idején a demokraták hevesen elleneztek. Joe Biden 2020-as elnökjelölti kampányában azt ígérte, hogy nem építi tovább a kerítést, ha megválasztják.

A mostani kerítésszakasz építésére még 2019-ben, Trump idején különítették el a pénzt, a jelenlegi kormány csak hozzájárult az építkezés megkezdéséhez. Csütörtökön Biden azt mondta a döntésről, hogy ő „nem tudja megállítani” az építkezést, mivel annak költségvetéséről még az ő ideje előtt döntöttek. Azt is hozzátette, hogy szerinte a kerítés nem fogja megállítani a bevándorlást.

Biden kormányára egyre nagyobb nyomás nehezedik a bevándorlás miatt. Idén eddig csak a Rio Grande folyó völgyében több mint 245 ezren léptek be az Egyesült Államokba, és várhatóan a szeptember meg fogja dönteni a korábbi hónapok rekordjait. Több amerikai nagyváros vezetése is azt mondja, hogy nagyon megterheli őket a folyamatosan érkező bevándorlók ellátása és befogadása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!