Napok óta tartó bizonytalanságnak vethet véget az Izraelben rekedt magyarokért indított újabb mentőakció

Legfontosabb

2023. október 12. – 19:03

Napok óta tartó bizonytalanságnak vethet véget az Izraelben rekedt magyarokért indított újabb mentőakció
Izraelből kimenekített magyarok szállnak le a honvédség repülőgépéről a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2022. október 9-én – Forrás: Szijjártó Péter / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb 65 magyarnak, köztük 18 gyereknek sikerült elhagynia Izraelt egy Ciprusra tartó hajó fedélzetén a külügyminisztérium segítségével, jelentette be csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Velük együtt eddig már közel 400 magyar állampolgár hagyta el a háború sújtotta országot a kormány szervezésében. A mentesítő járatok első körében 325 személyt, köztük 15 külföldi állampolgárt hoztak ki a honvédség gépeivel, az azt követő napokban pedig további öt, majd pedig másik három magyarnak sikerült kijutnia Izraelből a konzulátus segítségével.

A külügyminiszter Grúziából bejelentkezve azt mondta, a hajó már elhagyta az izraeli felségvizeket, a kikötés után pedig a ciprusi nagykövetség munkatársai várják majd az azon utazó magyarokat, akiket különgéppel hoznak haza, várhatóan valamikor holnap a késői órákban.

A külügyminiszter grúziai bejelentkezéséből kiderült, hogy a hajóra kétszáz jegyet sikerült szerezniük, ezeket ajánlották fel az Izraelben tartózkodó több mint kétszáz magyar számára, közülük pedig végül hatvanöten éltek ezzel a lehetőséggel. Azok egy részének a kimentését is tervezik már, akik továbbra is Izraelben maradtak, mint elhangzott, meghatározott számú állampolgár hamarosan üzenetet fog kapni egy másik evakuációs műveletről. A cél továbbra is az, hogy minden magyart hazahozzanak, mondta a külügyminiszter.

A hét elején végrehajtott első kimenekítések után is sok magyar maradt Izraelben, többek között egy 15 fős, többségében idősekből álló magyar turistacsoport is, akik a Tel-Avivtól körülbelül 30 kilométerre északra található Netánja városában szálltak meg.

A külügyminisztérium szerdai közlése szerint 220-an jelentkeztek a konzulátusnál.

Most azoknak a kint rekedt magyaroknak a kimenekítése kezdődött el, akik nem fértek fel az első mentesítő járatokra, esetleg maguk mondtak le arról a lehetőségről, vagy nem jelentkeztek időben a konzulátusnál. Közös bennük, hogy az elmúlt napokban azt próbálták megtudni, küld-e értük újabb gépet a kormány, vagy maguknak kell megszervezniük a kijutást.

A harcok miatt szinte lehetetlenné vált légi úton elhagyni Izraelt, a légitársaságok sorra törölték az Izraelből induló járataikat, mivel a Hamász a tel-avivi Ben Gurion repteret is célba vette a hét elején. Az is bizonytalan, hogy a későbbre meghirdetett járatok valóban felszállnak-e: sok magyar járt úgy, hogy jegyet vett valamelyik gépre, de nem sokkal később törölték a járatot.

A külügyminisztérium a hét elején a biztonsági helyzet alakulásától tette függővé az újabb mentesítő járatok indítását. A kint lévő magyarokat ezért arról is tájékoztatták, hogyan lehet szárazföldön, Jordánia vagy Egyiptom irányába elhagyni Izraelt.

Valakit regisztráció nélkül is felengedtek a gépre, más diplomata ismerősén keresztül jutott fel

A Fővárosi Nagycirkusz négy artistája is a hét eleji első mentesítő gépek valamelyikével jutott haza. Egyik olvasónk három rokona is hasonló úton jutott ki az országból. Azt mondta, hogy a reptéren ugyan várakozniuk kellett, ezt leszámítva gond nélkül fel tudtak szállni a gépre, mindenki nagyon segítőkész volt, a tájékoztatás is korrekt volt. Szintén a mentesítő géppel tudta elhagyni Izraelt az az olvasónk, akit annak ellenére engedtek fel a gépre, hogy korábban nem regisztrált a konzulátuson. „Le a kalappal a hozzáállás és a szervezés előtt, minden problémamentes volt, nagyon kedvesek voltak velünk” – írta.

Nem mindenki látta azonban zökkenőmentesnek a mentőakciót. A Hvg.hu egyik olvasója arról számolt be, hogy a diplomata ismerősének a segítségével tudott csak feljutni az egyik Magyarországra tartó gépre. Ádám és családja is a Wizz Air egy gépével repült volna haza Tel-Avivból Budapestre, a járatukat azonban törölték. Miután már hazaértek, akkor kaptak egy üzenetet a Konzinfo rendszerén, hogy egyelőre nem lesz több mentesítő járat.

Este derült ki, hogy törölték a másnap induló járatukat

A hét eleji járatok után is sokan maradtak még Izraelben. Több oka lehetett, hogy valaki miért nem tudta korábban elhagyni az országot. Egyik olvasónk az Izraelben élő idős rokonának a hazajutását próbálta napokig megoldani itthonról. A rokona is regisztrált a konzuli védelemre, és az első mentesítő járatokról is értesítették, viszont a konzulátuson azt tanácsolták neki, hogy inkább ne induljon el a reptérre – Jeruzsálemből kellett volna eljutnia Tel-Avivba –, mert a támadások miatt nem lenne biztonságos, másrészt nem is biztos, hogy végül felfér a gépre. A konzulátuson elvileg tisztában voltak a problémával, mert azt mondták olvasónknak, hogy ők is tudnak olyan magyarokról, akik már kint voltak a reptéren, amikor kiderült, hogy nem tudják hazavinni őket a külügyminisztérium gépével.

Olvasónk azóta több légitársaságnál próbált jegyet venni. Gyakorlatilag mindegy lett volna, hova megy a gép, az volt a lényeg, hogy a rokona biztonságban el tudja hagyni Izraelt, mondta. Volt, hogy kinéztek egy járatot, de nem sokkal később törölték is, vagy olyan sokba került volna a jegy, hogy a bizonytalanság miatt inkább nem vették meg. Végül egy pénteki, Ciprusra induló gépre vettek jegyet, és most abban reménykednek, hogy fel is száll majd a gép. Persze az még kérdés, hogy a rokona miként jut majd haza Ciprusról, hogyan lesz ott szállása, magyarázta olvasónk. Hozzátette: a konzulátus munkatársai nagyon segítőkészek, mindennap felhívták a rokonát, hogy jól van-e.

Volt, aki a párjával ugyan regisztrált a mentesítő járatra, de végül nem éltek a lehetőséggel, mert sikerült átfoglalniuk a jegyüket egy keddi Wizz Air-járatra. Nem akarták olyan elől elvenni a helyet, aki esetleg nem tudott másik járatra jegyet szerezni, írta. Egészen hétfő estig úgy tűnt, hogy rendben el tudják hagyni Izraelt a Wizz Air gépével, amikor a légitársaság törölte a járatukat. Legközelebb október 16-ára találtak jegyet, ezért kedden kimentek a tel-avivi reptérre, hogy találjanak egy járatot, amivel el tudnak jutni valamelyik európai városba. Kint azzal szembesültek, hogy a légitársaságok jegypénztárai mind zárva vannak, az információs pultnál pedig azt tanácsolták nekik, hogy online próbáljanak jegyet vásárolni.

„Itt tartunk, és nem csak mi várjuk, hogy hazavigyenek, de minden oldalról csak azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nem terveznek több mentesítő járatot”

– írta még kedden.

Olvasónk végül egy szerda reggeli, Bécsbe tartó géppel tudta elhagyni Izraelt. Hajnali ötkor vették meg a jegyet a két megüresedett helyre, két és fél órával később már az egyébként késéssel induló gépen ültek. Már úton voltak Bécs felé, amikor a konzulátus értesítette őket az újabb mentőakcióról.

„Nekem ez azt üzeni, hogy lemondtak róluk”

Bár csütörtökön elindult a várt újabb mentőakció, nem mindenki volt elégedett az elmúlt napokban látott tájékoztatással és a szervezéssel. Másik olvasónk arra panaszkodott, hogy a Tel-Avivban tartózkodó lánya és a férje már a harcok kitörésekor regisztrálták magukat a konzulátusnál, de szerinte utána sem kaptak konkrét segítséget a hazajutáshoz. Az első mentesítő gép indulása előtt felhívták őket a konzulátustól, hogy ha biztonságban vannak, akkor lehetőleg ne szálljanak fel rá, mert már majdnem tele van, a másik két járatról viszont már nem szóltak nekik.

Egy „menedékhely” tábla látható a Tel Avivnál lévő Ben Gurion repülőtéren 2023. október 9-én – Fotó: Alexi J. Rosenfeld / Getty Images
Egy „menedékhely” tábla látható a Tel Avivnál lévő Ben Gurion repülőtéren 2023. október 9-én – Fotó: Alexi J. Rosenfeld / Getty Images

Olvasónk a hét elején azt mondta, legalább 50 magyarról tudott, akik szintén szerették volna elhagyni Izraelt – ennyien voltak abban a WhatsApp-csoportban, ahol a kijutással kapcsolatban osztanak meg egymással információkat magyarok. Felháborítónak nevezte, hogy a külügyminisztérium hétfőn délelőtt azt kommunikálta, a hazatérésben segítséget kérő magyarok mindegyike itthon van vagy úton van már hazafelé, miközben a konzulátuson nem tudták megmondani, lesz-e a következő napokban újabb mentesítő járat, arra biztatták őket, hogy figyeljék az induló kereskedelmi járatokat. „Nekem ez azt üzeni, hogy lemondtak róluk” – írta akkor.

A külügyminisztérium szerint hazugság, hogy magukra hagyták volna a magyarokat

Az Izraelben rekedt magyarok ügyében korábban kerestük a külügyminisztériumot is. A Telexnek kedden küldött válaszukban hangsúlyozták: „a mentesítő járatok tekintetében most jelentkező állampolgárok döntő többsége nem kért segítséget akkor, amikor a mentesítő járatokat szerveztük, illetve sokan nem éltek a konzuljaink által felajánlott lehetőséggel.” Ezért is biztattak mindenkit a később kiadott közleményeikben, hogy minél előbb regisztráljanak a konzulátuson, különben úgy járhatnak, „mint akik most jelentkeznek, hogy ők is hazajöttek volna, de amikor a figyelemfelhívást közzétettük, akkor még nem érezték úgy, hogy a helyzet ennyire nehéz lenne, és inkább nem jelentkeztek vagy még elmentek egy-egy kirándulásra”.

Igaz, ahogy olvasóink esete is mutatja, ettől még előfordulhatott, hogy valaki regisztrált, és végül nem fért fel a mentesítő gépre, vagy más okból nem jutott fel arra, pedig kapcsolatban állt a konzulátussal. Másrészt azzal is számolhatott a minisztérium, hogy a három gépre nem fér fel az összes kint tartózkodó magyar, és újabb körre lesz szükség.

Szijjártó Péter minisztériuma hazugságnak nevezte, hogy magukra hagyták volna a kint tartózkodó magyarokat, amikor felvetettük, hogy egyes kimentésre várók napok óta nem tudták, lesz-e újabb mentőakció vagy sem. „Minden, a Konzuli Szolgálatnál regisztrált magyar állampolgárral kapcsolatban állunk és folyamatos tájékoztatást nyújtunk részükre” – írták. Pontos listát és adatbázist vezetnek arról, hogy kikkel, mikor, mennyit beszéltek és milyen tanácsokkal, segítséggel látták el őket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!