„Először nevettem, aztán láttam, hogy mindenki futni kezd” – így menekültek meg a magyar artisták Izraelben

2023. október 10. – 18:50

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Nagycirkusz négy artistája is Izraelben volt október 7-én szombaton, amikor a Hamász megtámadta az országot. A külügy vasárnap esti gépével mindannyian épségben hazajutottak Magyarországra, most a HVG-nek mesélték el, hogyan élték túl a hétvégi eseményeket.

Richárd a támadás idején a tengerparton kávézott, és amikor a távolban meglátta a villanásokat, azt hitte, hogy hadgyakorlatot tartanak. Azt mondta, hogy először senki nem reagált, ő pedig ki is rakott egy Insta-sztorit, hogy elkezdődött a megérdemelt pihenése.

Ekkor hívta egy izraeli artista kollégája, hogy azonnal menjen vissza a hotelbe, mert rakétázzák az országot. Richárd először nevetett, de mikor mondták neki, hogy ez most komoly, szedelőzködni kezdett. Aztán amikor megszólalt a sziréna, a helyiek is futni kezdtek, és ő is behúzódott egy hotel terasza alá.

Kollégája, Bernát azt mondta a tel-avivi helyzetről, hogy „eleve nagyon közel lőtték a rakétákat, de egyszer csak volt egy olyan robbanás, amit leírni sem nagyon tudok, nincsenek rá szavak. A vasbeton fal is megmozdult.” Ő reggel fél hétkor arra ébredt, hogy dörömbölnek a szállodai ajtón, hogy azonnal menjenek ki a lépcsőházba, mert az a legbiztonságosabb hely az épületben.

Judit és Bernát arról beszéltek, hogy szombat este még több hullámban volt légitámadás, de éjfél után már megnyugodott a helyzet. Ekkor már úgy öltöztek fel, hogy bármikor futni tudjanak, ha megint jön egy légiriadó. A cirkusz, a külügy és a konzulátus végül megszervezte a hazaútjukat, és hétfőn reggel már Budapesten voltak.

A HVG teljes cikke itt olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!