Ukrán rendőrség: Közel százezer, az oroszok által elkövetett háborús bűncselekményt dokumentáltunk már

2023. október 10. – 13:39

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán rendőrség közel százezer, az orosz erők által Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekményt dokumentáltak – közölte a testület vezetője. Ivan Vihivszkij az Interfax-Ukraina hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a most összegyűjtött bizonyítékok alapján akarják majd felelősségre vonni a bűncselekmények elkövetőit.

Vihivszkij elmondta, hogy az általa vezetett alakulat eddig 96 500 háborús bűncselekményről gyűjtött bizonyítékokat. Szerinte az Oroszország által elkövetett bűncselekmények, különösen a kritikus infrastruktúra bombázása az ukrán nemzet elleni népirtásnak minősül. „Mindezen tények dokumentálása felé haladunk, hogy Oroszország bűntetteit népirtásként ismerjék el a nemzetközi bíróságon” – mondta.

„A rakétatámadásokkal kapcsolatos anyagokat, az orosz hadsereg által a megszállt területeken elkövetett bűncselekményeket – erőszak, kínzás és nemi erőszak – túlnyomó többségében dokumentáljuk, kivizsgáljuk és átadjuk az ügyeket az SZBU-nak, mert ez az ő hatáskörük” – tette hozzá.

Az ukrán rendőrség vezetője szerint a legkiemelkedőbb ügy, amelyet vizsgálnak, az az ukrajnai gyerekek deportálásának ügye. „Ez a gyermekügy lett az alapja annak, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adjon ki az orosz elnök ellen” – mondta Vihivszkij.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!