Moszkva továbbra sem engedi szabadon a Wall Street Journal amerikai riporterét

2023. október 10. – 13:41

Másolás

Vágólapra másolva

A moszkvai városi bíróság bíróság fenntartotta a Wall Street Journal riporterének, Evan Gershkovichnak a letartóztatását, elutasítva ügyvédeinek legutóbbi, a szabadlábra helyezéséért indított fellebbezését, írja a Wall Street Journal. A 31 éves, amerikai állampolgárságú riportert kémkedéssel vádolják, március 29-én vették őrizetbe az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat ügynökei, Jekatyerinburgban. Washington szerint Gershkovich nem kém, és soha nem dolgozott a kormánynak.

Evan Greschkovich plexifal mögött a moszkvai bíróságon Fotó: Evgenia Novozhenina /Reuters
Evan Greschkovich plexifal mögött a moszkvai bíróságon Fotó: Evgenia Novozhenina /Reuters

A meghallgatás előtt Gershkovich egy olyan átlátszó plexifal mögött állt, amit általában a vádlottak fogva tartására használnak, és több papírlapot tartott a kezében.

A Wall Street Journal anyavállalata, a Dow Jones, elítélte a bíróság döntését, de közölte, hogy az várható volt. "Már több mint hat hónap telt el Evan igazságtalan letartóztatása óta, fel vagyunk háborodva, továbbra is jogtalanul tartják fogva. "Az ellene felhozott vádak hamisak, és azonnali szabadon bocsátását követeljük" – mondta a vállalat szóvivője.

A Wall Street Journal riporterét március 29-én vették őrizetbe Jekatyerinburgban, letartóztatását maga Vlagyimir Putyin orosz elnök hagyta jóvá. Az orosz titkosszolgálat, az FSZB azzal gyanúsítja, hogy a moszkvai tudósító államtitkokat akart megszerezni. Gershkovich akár 20 év börtönt is kaphat. Világszerte ismert híroldalak és lapok harmincnyolc szerkesztője írt alá egy levelet, amelyben elítélték az őrizetbe vételét.

(WSJ)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!