2400-nál is több áldozata van az afganisztáni földrengésnek

2023. október 9. – 11:51

2400-nál is több áldozata van az afganisztáni földrengésnek
Túlélők után kutatnak a nyugat-afganisztáni Herát tartományt sújtó földrengés után 2023. október 8-án – Fotó: Mohsen Karimi / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A legfrissebb hivatalos adatok szerint több mint 2400 ember halt meg abban a heves földrengésben, amely szombaton sújtotta Afganisztán nyugati részét. Dzsanan Szajík, a katasztrófavédelmi minisztérium szóvivője szerint a halálos áldozatok száma vasárnapra 2445-re emelkedett, míg több mint kétezren megsérültek – írta az MTI.

A 6,3-as erősségű földrengést, amely szombaton Herát városától 30 kilométerre északnyugatra történt, nyolc erős utórengés követte. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint Herát tartomány legalább tizenkét falujában több mint 600 ház semmisült meg vagy rongálódott meg részlegesen, és legalább 4200 embert érintett valamilyen módon a földrengés.

A mentőalakulatok még hétfőn is túlélők után kutattak a romok között. „A művelet még tart, még mindig húznak ki néhány embert a romok alól” – mondta a Reutersnek Herát tartomány kormányzójának szóvivője.

Afganisztánt gyakran sújtják földrengések, különösen a Hindukus hegységben, közel ahhoz a ponthoz, ahol az eurázsiai és az indiai tektonikus lemezek találkoznak. Tavaly júniusban egy 5,9-es erősségű földrengés, amely az elmúlt közel 25 év legsúlyosabb földrengése volt Afganisztánban, több mint ezer ember halálát okozta, és több tízezer embert tett hajléktalanná az elszegényedett délkeleti Paktika tartományban.

Afganisztán már most is súlyos humanitárius válsággal küzd, amióta a tálibok 2021-ben visszatértek a hatalomba, és ezt követően kivonták a nemzetközi segélyeket az országból. A szomszédos országok, Pakisztán és Irán felajánlották, hogy mentőmunkásokat és humanitárius segélyt küldenek Afganisztánba, míg a kínai Vöröskereszt Társaság készpénzes segélyt ajánlott fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!