6,3-as erősségű földrengés rázta meg Afganisztánt

2023. október 7. – 15:43

Másolás

Vágólapra másolva

A Richter-skála szerint 6,3-as erősségű földrengés rázta meg szombaton Nyugat-Afganisztánt, estére az áldozatok száma meghaladta a 120-at, több mint 1000-en megsebesültek – közölte helyi tisztviselőkre hivatkozva az AFP. A földcsuszamlások és az összeomlott épületek miatt az áldozatok száma valószínűleg még nőni fog.

A rengés epicentruma 40 kilométerre északnyugatra volt a régió legnagyobb városától, Herattól, ráadásul közel a felszínhez, így a földmozgást pillanatokon belül érezni lehetett. Több lakóépület összeomlott, az emberek az utcákon kerestek menedéket. Az első nagy rengést hét utórengés követte, 4,6-6,3 közötti magnitúdókkal.

Mohammad Taleb Shahid, Herat tartomány közegészségügyi igazgatója azt mondta, hogy rengetegen lehetnek az összedőlt házak romjai alatt, a mentőcsapatok viszont lassan haladnak. Egyes szakértők arra számítanak, hogy akár több száz áldozata is lehet a földrengésnek.

Afganisztánt gyakran sújtják földrengések, különösen a Hindu Kush-hegységben, amely az eurázsiai és indiai tektonikus lemezek találkozásánál fekszik.

Tavaly júniusban több mint 1000 ember halt meg, és tízezrek maradtak hajlék nélkül, miután az országot 5,9-es erősségű földrengés sújtotta, amely közel negyedszázad óta a leghalálosabb volt Afganisztánban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!