Egy amerikai gép lelőtt egy török katonai drónt Szíriában

2023. október 5. – 22:44

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai erők lelőttek egy felfegyverzett török drónt, amely fél kilométerre megközelített amerikai csapatokat Szíria északi részén, írja az AP a Pentagon bejelentésére hivatkozva. Patrick Ryder, az amerikai védelmi minisztérium egyik szóvivője sajnálatosnak nevezte az esetet, szerinte amerikai katonáknak bunkerekbe kellett menniük elővigyázatosságból, miközben a török erők a közelben mértek csapást célpontokra.

A Reuters szerint a törökök eredetileg az amerikai csapatoktól nagyjából egy kilométerre hajtották végre a dróncsapásokat Haszakánál csütörtök reggel. Néhány órával később az egyik drón túl közel repült az amerikaiakhoz, ekkor küldték fel ellene az F–16-ost.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter telefonon beszélt török kollégájával, és hangsúlyozta, hogy nagyon fontos a szoros egyeztetés a két ország között, hogy amerikai erők semmiképpen se kerülhessenek veszélybe. Ryder hozzátette, hogy semmi jel nem utal arra, hogy a törökök szándékosan amerikai erőket vettek volna célba.

A török védelmi minisztérium a Reuters szerint azzal reagált, hogy a lelőtt drón nem közvetlenül a török hadseregé volt, de ennél többet nem tettek hozzá.

Egy forrás szerint a törökök az elmúlt napokban kurd célpontok ellen hajtottak végre csapásokat Szíria északi részén, miután vasárnap egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát a török belügyminisztérium épülete előtt, társát pedig agyonlőtték. Törökország már vasárnap megsemmisített kurd célpontokat Irak északi részén is.

Ettől teljesen függetlenül dróntámadás ért egy katonai akadémiát a Szíria középső részén lévő Homszban csütörtökön, a BBC szerint legkevesebb 80-an meghaltak, közel 200-an megsérültek. A SANA állami hírügynökség által ismertetett közleményében a védelmi minisztérium terrortámadásnak nevezte az esetet, amely a tájékoztatás szerint egy tisztavatáson történt, hozzátéve, hogy egyelőre kilenc civil halálos áldozatról tudni. A közleményben a támadásért „jól ismert nemzetközi szervezetek fegyveres terrorista csoportjait” tették felelőssé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!