Önként távozik a szlovák rendőrfőnök, ha Fico lesz a miniszterelnök

2023. október 3. – 15:59

Másolás

Vágólapra másolva

Ha Robert Fico átveszi a hatalmat, Hamran István távozik a rendőrség éléről, nem fogja megvárni, hogy menesszék – írja a Napunk.

Ahogy arról korábban írtunk a szlovák választási eredményeket elemző cikkünkben, ha a Smer kerül kormányra, várhatóan azonnal elkezdik a tisztogatást az igazságszolgáltatás és a bűnüldöző szervek környékén. Azt Robert Fico vasárnap már kijelentette, hogy Hamran István országos rendőrfőkapitánynak és Daniel Lipšicnek, a különleges ügyészség vezetőjének mennie kell.

„Ha Fico jön, én megyek” – reagálta erre Hamran István. Egyelőre azonban megvárja a koalíciós tárgyalások eredményét, csak akkor távozik, ha a Fico-vezette Smert alakít kormányt, szerinte ugyanis „nem kompatibilis” a párttal. Ha távozna, Hamran nem töltené ki négyéves megbízatását. „Mentális világaink annyira eltérnek egymástól, hogy egyszerűen nem lehet őket összekapcsolni” – fogalmazott.

A különleges ügyészséget vezető Lipšic viszont közölte, hogy önszántából nem távozik a pozíciójáról. Ez azt jelenti, hogy ha valóban meneszteni akarják, a Smernek törvényt kell módosítania, a speciális ügyészt ugyanis hét évre választja meg a parlament, Lipšic pedig csak 2021 februárjában lépett hivatalba.

A Napunk azt írja, ha Hamran megy, feltételezhető, hogy vele együtt távoznak a legközelebbi munkatársai is, vagyis helyettesei és a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) igazgatója is – ami lehetőséget adhat a Smernek, hogy a rendőrség kulcspozícióit a saját embereivel töltse fel.

A két személyi változtatásnak egyébként Peter Pellegrini (pártja, a Hlas lehet a mérleg nyelve az új pozsonyi parlamentben) sem szabna gátat. Sőt ő még messzebb menne ezen a téren: intézményi változtatásokat is szeretne a bűnüldöző szerveknél, ami összefügg azzal, hogy a Smer és a Hlas környékén számos politikus és fontos szereplő most is büntetőeljárás alatt áll – magyarázta a Telex elemző cikkében Szalay Zoltán, a Napunk főszerkesztője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!